Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Кризата в Украйна разтърси световните борси

| 0 comments

Сериозни загуби в първата сесия за месеца записаха европейските борси, като търговията беше изцяло под влияние на повишеното напрежение в Украйна. През уикенда руският президент Владимир Путин получи разрешение от Думата за използва военна сила в Украйна. Ситуацията предизвика срив на Московската фондова борса. MICEX загуби почти 11% и приключи сесията до ниво от 1288,81 пункта. Сред големите губещи е руската газова компания „Газпром“, чиито акции поевтиняха с почти 14% до цена от 119,68 рубли за брой.

Френският САС40 достигна ниво от 4 290,87 пункта, което представлява понижение от 2,66%. За DAX спадът е от 3,44% и индексът затвори сесията със стойност от 9 358,89 пункта. Германският индекс отчете най-резкия си спад от ноември 2011 година. На този фон относително по-скромно е намалението за лондонския FTSE 100. Индексът достигна стойност от 6 708,35 пункта или понижение от 1,49 на сто. Сред големите губещи са компаниите, които имат бизнес интереси в Русия. Сред тях например е пивоварната Carlsberg, чиито акции поевтиняха с 5,26%. Акциите й се търгуваха за 540 датски крони за брой. Пивоварната е собственик на руската Baltika Breweries.

Nokia също отчете финансови загуби от кризата в Украйна. Компанията загуби 6,6% от цената на акциите си, а търговията се извършваше на ниво 30,35 евро за брой. Скандинавските фирми разчитат на големия руски пазар и по данни на Bloomberg през 2012 година 35% от техните печалби идват именно от там.

Големи загуби днес записа и банковият сектор на Стария континент. В Париж книжата на Societe Generale  поевтиняха с почти 5,5% до цена от 45,75 евро за брой. Commerzbank загуби почти 6 на сто от цената на акциите си, а търговията във Франкфурт се извършваше на ниво от 12,30 евро за брой.

Основните индекси на американските фондови пазари приключиха сесията на червено след като търговците предприеха мащабни разпродажби в търсене на сигурно убежище за своите инвестиции. Разбира се, за пореден път го откриха в лицето на златото. Ценният метал поскъпна с повече от 2% и тройунция с доставка през април се търгуваше за 1 350,30 долара.

Технологичният Nasdaq записа понижение на стойността си от 0,7 на сто до 4 277,3 пункта. За Dow Jones спадът е в рамките на 0,9% до ниво от 16 168,03 пункта. Сред  губещите е банковият сектор в САЩ. Акциите на American Express поевтиняха с 1,5% до цена от 89,87 долара за брой. Пазарната цена на Visa падна с 1,8 на сто. Акциите на картовия оператор се търгуваха за 221,80 долара. Негативно се разви търговията и за Ford Motor. Акциите на автомобилния производител паднаха с 1,4% до цена от 15,18 долара за брой. В основата на това понижение обаче стоят данните за намалените продажби през февруари – с 6,1%. Пазарните очаквания също бяха за спад, но в рамките на около 5 на сто.

Европейските борси приключиха сесиите си на много по-високи равнища във вторник, след като руският президент Владимир Путин заяви, че използването на сила в Украйна ще бъде само „последна инстанция“, помагайки за успокояването на скорошната геополитическа криза.

В Лондон FTSE 100 скочи с 1,72% до 6823,77 пункта, във Франкфурт DAX добави цели 2,46% до 9589,15 пункта, а в Париж CAC 40 добави 2,45 на сто към стойността си до 4395,90 пункта.

Путин даде приглушен отговор на въпроса за евентуален потенциален конфликт в Украйна по време на пресконференция в Москва във вторник сутринта. Той каза, че „все още не е необходимо“ да упражнява своята власт и че не възнамерява да анексира Крим. Пресконференцията на Путин бе в отговор на съобщения, че руският президент е наредил на войските, които взеха участие във военни учения през тази седмица, да се върнат в казармите си. Късно във вторник украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че неговото правителство и руската администрация са започнали преговори на високо равнище за кризата.

В Европа акциите със силна връзка към Русия, като Carlsberg, Societe Generale и австрийската Raiffeisen Bank, се търгуваха високо, след като спекулациите за икономически санкции срещу Русия бяха обуздани. Украинските акции също отчетоха ръстове, а индексът UAX в Киев скочи с 9%.

Подобно и на останалите международни пазари, във вторник силен ръст отчетоха и курсовете на Wall Street, като S&P 500 дори скочи до рекордна стойност. За сметка на това инвеститорите обърнаха отново гръб на считаните за „убежища“ вложения, като златото и щатските облигации, които бяха доста търсени в началото на седмицата. Така пазарът се върна обратно към тенденцията преди кризата.

По-широкият индекс S&P-500 достигна нов рекорд с 1 869,47 пункта. В края на сесията той отчете ръст от 1,53 на сто до 1 873,91 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,41% до 16 395,88 пункта, като начело на отчитащите ръст всички 30 компонента бе Walt Disney, докато технологичният Nasdaq Composite добави 1,75% към стойността си до 4351,97 пункта. Акциите на Delta Air Lines поскъпнаха с 5,7%, след като превозвачът съобщи финансовите и оперативните си резултати за февруари, докато акции на Apple също поеха нагоре с 0,66% до 531,24 долара за акция, след като компанията за потребителска техника заяви, че главният финансов директор Питър Опенхаймер ще се оттегли в края на септември.

Книжата на RadioShack се сринаха рязко със 17,28 на сто до 2,25 долара за акция, след като веригата докладва за продажби под очакванията за четвъртото тримесечие и заяви, че ще затвори всеки пети свой магазин. Пазарната капитализация на Abercrombie & Fitch нарасна със 6,68 на сто до 41,68 долара за акция, след като Credit Suisse Group повиши рейтинга на търговеца на тийнейджърско облекло. Книжата на Facebook поскъпнаха с 2,06 на сто до 68,80 долара за брой, след като източник, запознат със ситуацията, заяви, че социалната мрежа планира да придобие компанията за безпилотни самолети Titan Aerospace за около 60 млн. долара.

Европейските акции приключиха сесията в сряда с понижения. Инвеститорите насочиха своето внимание върху преговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. В Париж те обсъждат случващото се в Украйна. Същевременно Европейския съюз предложи помощ за Украйна в размер на 11 млрд. евро.

В Лондон FTSE 100 се смъкна с 0,71% до 6 775,42 пункта. Немският DAX 30 затвори със спад от 0,49% до 9 542,02 пункта. В Париж САС 40 изтри 0,11% от стойността си до 4 391,25 пункта.

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за четвъртото тримесечие на 2013 г. не предоставиха никакви изненади, като резултатът съвпадна с пазарните нагласи. Измерен на тримесечна база, БВП отчете растеж от 0,3 на сто за периода. Спрямо година по-рано пък покачването достигна 0,5%. Секторът на услугите в еврозоната продължи да се подобрява през миналия месец, разширявайки се за седми пореден месец според данните на Markit Economics. Така секторът се разшири до 32-месечен връх. Изготвяният от изследователската компания индекс на мениджърите по доставките се повиши до 52,6 пункта през февруари. Равнището е най-високото от юни 2011 г. Експресната оценка показа ниво от 51,7 пункта, докато през януари бе отчетен резултат от 51,6 пункта.

Carrefour повиши с 4,3% пазарната си капитализация. През 2013 г. оперативната печалба на френската компания нарасна с 5,4%. Adidas изтри 2,97% от стойността на ценните си книги до 80,92 евро за акция. Производителят на спортни стоки предупреди, че поевтиняващите валути на развиващите се пазари ще се отразят негативно на финансовите резултати за 2014 г.

Книжата на Standard Chartered поевтиняха с 2,23%. Банката оряза бонусите за служителите си с 15% и съобщи, че очаква умерен растеж на приходите и печалбата за 2014 г. Публикуваната печалба от 6,95 млрд. долара не оправда пазарните прогнози за положителен финансов резултат от 7,1 млрд. долара.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с понижение от 0,22% до 16 360,37 пункта. Exxon Mobil поведе губещите, които включват 19 от 30-те компонента на Dow. S&P 500 на практика не се измени от достигнатия нов рекорд и затвори при 1 873,81 пункта. Енергийните компании разочароваха, докато финансовите се радваха на инвеститорския интерес. Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0,14% до 4 357,97 пункта.

Суровите метеорологични условия в САЩ се отразиха негативно на търговията и на потребителските разходи през последните седмици, което отслаби икономическия растеж и дори сви активността в някои региони на страната, констатира Федералният резерв в своята „Бежова книга“. Наред с доклада на централната банка бяха публикувани данните за сектора на услугите на Института за управление на доставките и информацията за новооткритите работни места, разгласена от ADP. Създадените нови работни места извън селскостопанския сектор в САЩ нараснаха по-малко от прогнозираното през февруари, показаха последните данни на Automatic Data Processing (ADP) и Moody’s Analytics. През втория месец на 2014 г. броят на заетите в частния сектор на най-голямата икономика в света е нараснал с 139 000 спрямо покачването от 127 000 месец по-рано и очакванията за ръст от 155 000. Най-голям растеж на работните позиции през миналия месец е имало в сферата на услугите и търговията, която е осигурила 33 000 нови работни места.

международни пазари, търговияАкциите на Smith & Wesson Holding поскъпнаха с 16,44% до 13,74 долара за брой, след като производителят на оръжия повиши прогнозата за печалбата си. Книжата на Target поевтиняха с 1,19% до 60,60 долара, след като главният информационен директор на компанията обяви, че се оттегля заради скандала с кражбата на данни на клиенти на Target преди коледните празници.

С минимални изменения на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари в четвъртък след изявлението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

В Германия DAX отбеляза минимален ръст от 0,01% до 9 543 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,19% до 6 788 пункта, а във Франция САС 40 се разшири с 0,59% до 4 417 пункта. ЕЦБ запази основната лихва на рекордно ниско ниво от 0,25%, въпреки ниската инфлация в еврозоната. Същевременно банката повиши до 1,2% прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2014 г. от 1,1%. Централните банкери обаче понижиха очакванията си за инфлацията през текущата година до 1 на сто от 1,1 на сто. След това еврото поскъпна до 1,3841 долара от 1,3731 долара късно в сряда.

Акциите на Aggreko поскъпнаха с 6,5%, след като най-големият доставчик на мобилни генератори на електричество в света обяви, че ще отпусне допълнителни 200 млн. паунда за дивиденти. Печалбата преди данъци на компанията възлиза на 338 млн. паунда, което е малко над очакванията на анализаторите (333 млн. паунда). Altice SA подаде отделна оферта за SFR, с която оценява компанията на около 20 млрд.  долара. Акциите на Altice поевтиняха с 4,2%, докато тези на Orange поскъпнаха с 11%, а на Vivendi – с 1%. Logitech International повиши пазарната си оценка с близо 4 на сто, след като обяви, че възнамерява да изкупи обратно акции за 250 млн. долара. Компанията очаква продажбите и през 2014 г. да се увеличат до 2,1 млрд. долара. Deutsche Telekom обаче изтри над 3 на сто от пазарната си оценка, след като стана ясно, че продажбата на подразделението на T-Mobile US Inc. е малко вероятна в близко бъдеще заради регулаторни пречки.

Предимно с ръстове приключи сесията за американските акции. Standard & Poor’s 500 отбеляза нов рекорд, след като данните на американското министерство на труда показаха, че през миналата седмица значително по-малко американци, отколкото се очакваше, са подали молби за помощи при безработица. Подадените молби са намалели с 26 хил. до 323 хил. – най-ниското ниво от края на ноември. В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,38% до 16 422 пункта, воден от акциите на American Express Co, Caterpillar, JPMorgan Chase и General Electric, които поскъпнаха със съответно 1,5%, 1,28%, 1,27% и 1,12%. S&P 500 добави 0,17% до 1 877 пункта, а Nasdaq се понижи с 0,14% до 4 352 пункта. Сред губещите позиции се наредиха акциите на Amgen, които изтриха 1,58%, на Citrix Systems, които поевтиняха с 2,29%, на Faccebook, които изгубиха малко над процент ина Green Mountain Cofee Roasters, което поевтиняха с над 3 на сто. Пазарната оценка на Costco Wholesale Corp. обаче се понижи с 2,6%, след като компанията отчете печалба, която се размина с прогнозите на анализаторите. Акциите на Staples Inc. поевтиняха с над 15 на сто, след като веригата обяви, че затваря 12% от магазините в Северна Америка.

В петък основните европейски индекси се търгуваха разнопосочно в петък. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 518.47 -0,20%, FTSE 6 792.50 +0.06% и CAC40 4 425.58 +0.19%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха MERCK 121,05 1,30%, LUFTHANSA 18,52 1,20%, FMC 49,40 1,01%, adidas AG NA 81,00 0,86% и BMW 83,44 0,43%,  а сред губещите се наредиха FRESENIUS 108,50 −1,27%, DT. POST 26,63 −1,02%, INFINEON 8,48 −0,99%, Commerzbank A 13,01 −0,99% и CONTINENTAL 181,30 −0,93%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.