Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Нови рекордни стойности за американските индекси

| 0 comments

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха сесията в понеделник с леки отстъпления, засегнати от представените по-рано през деня данни за инфлацията в еврозоната през юни. В края на сесията германският DAX 30 се покачи с 0,18% до 9 833,07 пункта, британският FTSE 100 изтри 0,2 на сто до 6 743,94 пункта, а френският CAC 40 отписа 0,07% до 4 433,82 пункта.

Инфлацията в еврозоната е останала стабилна през юни на ниво от 0,5% на годишна база, показаха предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат. Най-силно през месеца са се увеличили цените на услугите – с 1,3% на годишна база спрямо ръста от 1,1% през май.

Макроданните от континента показаха, че продажбите на дребно в Германия през май са спаднали за трети пореден месец. Оборотът на търговците се е свил 0,6% на месечна база спрямо ревизираното в посока надолу понижение от 1,5%, отчетено през парил. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,8 на сто. За първите пет месеца на 2014 г. в реално изражение оборотите на търговците на дребно са се покачили с 1,4%, а в номинално – с 2,2 на сто повече спрямо същия период на предходната година.

Холандският конгломерат Philips добави 4,3% към капитализацията след новината за преструктуриране на групата. Акциите на Vestas поскъпнаха с 5 на сто, след като датската група получи значителна поръчка от САЩ за нови турбини. Акциите на EasyJet поевтиняха с 5,6%, след като Bank of America Merrill Lynch понижи с една степен оценката си за авиокомпанията. Колеблива последна сесия за месеца беляза представянето на Wall Street в понеделник.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,23% до 16 813,63 пункта. Широкият S&P 500 се смъкна с 0,08% до 1 959,45 пункта, а технологичният Nasdaq Composite 0,24% до 4 408,52 пункта. Продажбите на съществуващите жилища в САЩ нараснаха с 6,1% през април. Ръстът се оказа най-силният в последните четири години. Същевременно обаче позитивите от имотния пазар бяха леко приглушени от последния доклад на Института за управление на доставките. Изследването показа, че бизнес активността в района на Чикаго се смъкнала до 62,6 пункта през юни спрямо постигнатите месец по-рано 65,5 пункта. Акциите на General Motors поевтиняха с 0,75 на сто, след като автомобилният производител обяви, че изтегли още 7,6 млн. превозни средства от пазара поради дефект.

Книжата на American Apparel поевтиняха с 5,05 на сто, след като търговецът на дребно обърна гръб на искането на сваления главен изпълнителен директор Дов Чарни, който пожела среща на инвеститорите. Капитализацията на Yahoo нарасна с 2,45 на сто, след като анализаторите от Piper Jaffray обновиха оценката си за дружеството до „overweight“ от „neutral“.

Индексите на водещите борси в Европа навлязоха в третото тримесечие с повишения. Инвеститорското настроение бе стимулирано от позитивните икономически данни от Китай и САЩ, които засенчиха тези за икономиката на еврозоната. Санкциите срещу френската банка BNP Paribas също не останаха незабелязани от пазарните участници.

В Лондон FTSE 100 е нагоре с 0,87% до 6 802,92 пункта. Немският водещ индекс DAX финишира с ръст от 0,71% до 9 902,41 пункта. Във Франция САС 40 отбеляза повишение от 0,87 на сто до 4 461,12 пункта. Активността в производствения сектор на Китай достигна 7-месечен връх през юни според данните на HSBC. Изготвяният от британския кредитор индекс на мениджърите по доставките достигна ниво от 50,7 пункта през юни в сравнение с 49,4 пункта през май.

По-рано през деня китайското правителство представи своя собствен PMI индекс, който нарасна от 50,8 пункта през май до 51 пункта през юни, каквито бяха и пазарните очаквания. Производствената активност в еврозоната се сви през юни, удряйки ново 7-месечно дъно според последните данни на Markit Economics.

Индексът на мениджърите по доставките за валутния блок отстъпи до 51,8 пункта през шестия месец на годината след постигнатите през май 52,2 пункта. Пазарните нагласи бяха за равнище от 53,4 пункта. И все пак въпреки трите поредни месеца на забавяне измерителят отбеляза 12-ия си пореден месец на експанзия – над прага от 50 пункта.

Равнището на безработицата в еврозона не се измени през май, оставайки под пазарния консенсус. Водещият индикатор, измерващ безработните лица като процент от работната сила във валутния съюз, запази позиции при 11,6% през петия месец на годината. Пазарните нагласи бяха за лек ръст до 11,7 на сто. През същия период на миналата година нивото на безработицата в еврозоната достигна най-високия за всички времена процент от 12 на сто.

Най-голямата френска банка BNP Paribas ще плати рекордна глоба в САЩ в размер на 8,83 милиарда долара заради нарушаване на американските санкции. След седмици на преговори с властите европейската банка призна, че е извършила съответните престъпления, с което трезорът прие да плати сумата. В замяна BNP ще може да спаси лиценза си за банкиране в САЩ и да продължи да осъществява доходоносни сделки на американския пазар.

Оптимизмът властваше на Wall Street във вторник. Близо 5 пункта разделиха Dow Jones от историческите 17 000 пункта. S&P 500 постигна нови рекордни стойности. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,79% до 16 955,33 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,67% към стойността си до 1 973,31 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 1,14% до 4 458,65 пункта.

Акциите на Netflix поскъпнаха със 7,38 на сто, след като Goldman Sachs повиши оценката си за компанията до „купува“ от „неутрална“. Капитализацията на Symantec се сви с 0,09 на сто, след като Bank of Montreal понижи с една стъпка перспективите пред дружеството. Книжата на GoPro поскъпнаха за четвърта поредна сесия от листването на производителя на камери с 20,35% до 48,80 долара. IBM и Visa се оказаха най-големите печеливши в състава на Dow Jones. Акциите им поскъпнаха, съответно – с 2,8% до 186,35 долара и с 1,68% до 214,25 долара. Goldman Sachs Group и Coca-Cola пък бяха единствените губещи. Книжата им поевтиняха, съответно – с 0,38 на сто до 166,81 долара и с 0,17% до 42,29 долара.

Акциите на Стария континент приключиха с леки повишения търговията в сряда. Британският FTSE-100 е нагоре с 0,2% до 6 816 пункта, немският DAX прибави 0,1% до 9 911 пункта, докато френският CAC 40 се понижи с 0,4% до 4 444 пункта.

Икономическите данни от деня в Европа показаха, че производствените цени в еврозоната са се понижили с 0,1% през май на месечна база. В своя дебют на борсата в Амстердам акциите на NN Group – застрахователното поделение на холандската банка ING – затвориха с повишение от 1,2%. Компанията бе оценена на 7 млрд. евро в най-голямото IPO в Европа от началото на годината. Американските индекси приключиха без ясна посока последната пълна търговска сесия преди Деня на независимостта (4 юли) – националният празник на САЩ.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се покачи с 0,12% до 16 976 пункта, индексът S&P 500 прибави 0,07% до 1 975 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq отстъпи с 0,02% до 4 458 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 1/2.

Печалбите от сутрешната сесия се стопиха, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че монетарната политика има своите ограничения в предотвратяването на рисковете за финансовата стабилност. Финансовите рискове не могат да определят монетарната политика. Усилията за подпомагане на финансовата стабилност чрез корекция на лихвите ще увеличи волатилността при инфлацията и безработицата, каза тя. Докладът за заетостта на ADP се оказа по-добър от очакваното. Данните са предвестник на така важния правителствен доклад за заетостта, който ще излезе утре. Най-голямата икономика в света е добавила 281 000 нови работни места в частния сектор през юни в сравнение със 179 000 в предходния месец и пазарните очаквания за 205 000.

Книжата на JPMorgan Chase се понижиха с 1%, след като главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън бе диагностициран с ранна форма на рак на гърлото (лечим на 90%), но ще продължи да работи по време на терапията. Акциите на Google отстъпиха с 0,1%, след като компанията обяви покупката на фирмата за музикален стрийминг Songza.

Основните европейски индекси завършиха на зелена територия след заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Очаквано институцията остави без промяна основния лихвен процент в еврозоната. Малко по-рано данните на Евростат пък показаха застой в продажбите на дребно в еврозоната през май. Решението на гуверньорите да запазят лихвата без промяна повлия на стойността на единната европейска валута. Еврото падна под нивото от 1,36 долара в следобедните часове на валутните пазари.

Сред големите печеливши е френската компания Ingenico, чиито акции поскъпнаха с почти 10% до 71,60 евро за брой. Компанията, производител на терминали за разплащания, съобщи, че е в преговори за покупката на доставчика на услугите за онлайн разплащания – GlobalCollect. Очакванията са сделката да бъде на стойност около 820 млн. евро. Акциите на Vodafone поскъпнаха с малко над 1 процент до цена от 196,55 пенса за брой след като

Европейската комисия одобри сделката на телекома с най-големия кабелен оператор в Испания – ONO, на стойност 7,2 млрд. евро. Сред губещите бе Balfour Beatty, чиито акции поевтиняха с 4,5% до цена от 222,50 пенса за брой. Компанията съобщи, че очаква бъдещо влошаване на част от бизнеса си във Великобритания. Звеното, отговарящо за машиностроенето и електрониката, ще реализира с 35 млн. паунда по-ниска печалба. Като цяло обаче очакванията са, че печалбата на групата ще остане без промяна през тази година и ще се движи в диапазона – 145 млн. – 160 млн. паунда.

Основният индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, записа ръст от 0,72% до ниво на стойността си от 6 865,21 пункта. Френският САС 40 се повиши с 1,02% до 4 489,88 пункта. Основният индекс на фондовата борса във Франкфурт – DAX 30, завърши деня на ниво от 10 029,43, което представлява увеличение от 1,19 на сто.

Борсите отвъд Океана завършиха съкратената сесия в навечерието на Деня на независимостта с ръстове. Рекорди подобриха два от индексите – Dow Jones и S&P 500. В петък борсите в САЩ ще останат затворени. Оживление на търговията донесоха данните за развитието на трудовия пазар в САЩ. Статистиката показа спад на безработицата през юни до 6,1%. В същото време и търговският дефицит на страната достигна 18-месечно дъно, стимулиран от износа на петролни продукти. Още по време на сесията Dow Jones прескочи стойността от 17 хил. пункта за първи път.

Позитивните настроения се запазиха до края на сесията и индексът на сините чипове завърши на ниво от 17 068,26 пункта, което е увеличение от 0,54% спрямо сесията в сряда. S&P500 затвори седмицата с ръст от 1,3% и рекордна стойност от 1 985,34 пункта. Спрямо сесията в сряда увеличението е в рамките на 0,55 на сто. Nasdaq записа увеличение на стойността си от 0,63% до ниво от 4 485,93 пункта. За технологичния индекс седмицата приключва с увеличение от 2%. Сред големите печеливши в състава на S&P 500 бе PetSmart, чиито акции поскъпнаха с над 12% до цена от 67,30 долара за брой. Компанията съобщи, че хедж фондът Jana Partners е придобила дял от 9,9% от техния капитал. Печелившите в състава на Dow Jones поведе Goldman Sachs Group. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,54% до цена от 169,46 долара за брой. На обратния полюс е представянето на Johnson& Johnson, чиито акции поевтиняха с 0,42% до цена от 105,42 долара за брой.

В петък основните европейски индекси се движиха разнопосочно. Техните стойности към 15:30 бяха както следва – DAX 10 021.75 -0,08%, FTSE 6 866.37 +0.02% и CAC40 4 484.60 -0.12%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха LUFTHANSA 15,79 1,51%, ALLIANZ 126,05 1,37%, THYSSENKRUPP 22,59 0,85%, FRESENIUS 111,70 0,63% и HEID. CEMENT 65,08 0,62%, а сред губещите се наредиха RWE 32,19 −1,93%, Commerzbank A 11,61 −1,82%, BEIERSDORF 70,75 −1,46%, DT. TELEKOM 12,46 −1,02% и BAYER 105,00 −0,94%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.