Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Нови рекорди за основните индекси

| 0 comments

Европейските акции затвориха с повишенията в понеделник, след като инвеститорите реагираха позитивно на резултатите от изборите за Европейски парламент и на президентските избори в Украйна. Пазарите във Великобритания и САЩ останаха затворени поради честването на Деня в памет на загиналите във войните. 

Германия DAX добави 1,24 на сто до 9 889,61 пункта. Френският САС 40 нарасна с 0,64% до 4 521,75 пункта. В Испания основният индекс IBEX 35 се разшири с 1,24% до 10 689,90 пункта.

Италианският бенчмарк FTSE MIB нарасна с 3,61% до 21 493,87 пункта, след като гласоподавателите оказаха силна подкрепа на новия министър-председател Матео Ренци и на неговата лявоцентристка Демократическа партия. Първоначалните индикации от проведените в периода 22-25 май избори показват, че проевропейските партии ще заемат широко мнозинство в 751-членния парламент. Същевременно обаче броят на евроскептичните депутати се увеличава с 19 на сто до 143 места според първоначалните прогнози. Антиевропейските партии са спечелили най-много гласове във Франция, Великобритания, Гърция, Дания и други страни.

международни пазари, търговияМеждувременно през уикенда бяха проведени и президентски избори в Украйна след шестте месеца на политически вълнения. Прозападно настроеният милиардер Петро Порошенко извоюва победата, осигурявайки 55 на сто от гласовете. Той обеща да сложи край на конфликта и да насочи страната към Европа.

На икономическия фронт доверието сред потребителите в най-голямата европейска икономика – Германия, се очаква да остане на относително високи нива през юни според последните данни на института за проучване на общественото мнение GfK. Германският индекс на потребителското доверие отчете ниво от 8,5 пункта през шестия месец на годината, оставайки без изменение спрямо постигнатото през май. Резултатът бе познат с точност от пазарния консенсус.

Същевременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че негативната спирала на ниската инфлация и рисковете пред възстановяването на кредитирането в еврозоната ще накарат институцията да предложи пакет от мерки за облекчаване на паричната политика. Изявлението му дойде в навечерието на традиционното месечно заседание на Изпълнителния съвет на банката, което ще се проведе във Франкфурт следващия четвъртък.

Основните индекси на европейските борси приключиха сесията във вторник с повишение.  Една от най-добре представилите се компании в състава на Stoxx Europe 600 бе Aveva. Доставчикът на инженерни решения съобщи за ръст от 9% на печалбата преди данъци за фискалната 2014 година (приключила на 31 март). Компанията е привлякла приходи от 237,3 млн. паунда или ръст от 8% спрямо предходната година. Печалбата е 69 млн. паунда. В резултат на опитимистичния отчет акциите на компанията поскъпнаха с 8,8% до 2 350 пенса за брой.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, записва ръст от 0,43% в първата си сесия за тази седмица. Сред големите печеливши бе InterContinental. Веригата хотели съобщи, че през уикенда е отхвърлила оферта за покупка от американска компания на стойност 10 млрд. долара. В резултат акциите на компанията поскъпнаха с 3,4% до 2 030 пенса за брой. На индекса обаче натежа представянето на AstraZeneca. Акциите на фармацевтичния гигант поевтиняха с 1,7% до цена от 4 252 пенса за брой след като Pfizer се отказа да купува компанията.

На зелена територия приключи германският DAX. Стойността на индекса достигна 9 940,82 пункта, което представлява повишение от 0,5 на сто. С минимално повишение приключи френският САС40 – в рамките на 0,06% до 4 529,75 пункта. С нови ръстове приключиха водещите индекси на Wall Street в първата търговска сесия за тази седмица. S&P 500 продължи рекордната си серия, започната в петък. Тогава индексът за първи път прескочи границата от 1 900 пункта.

 В края на търговския ден стойността на S&P 500 достигна до 1 911,91 пункта, което е ръст от 0,6 на сто. Широкият индекс успя да подобри рекордна стойност за 12 път от началото на годината. С 1,23% се повиши стойността на Nasdaq. Индексът достигна до ниво от 4 237, 07 пункта. По-слаб ръст регистрира Dow Jones и при затварянето на сесията стойността му достигна 16 675, 5 пункта. Една от най-добре представилите се компании бе Hilshire Brands, чиито акции поскъпнаха с 23 на сто до цена от 45,36 долара за брой. Производителят на храни е получил оферта за покупка от Pilgrim’s Pride  на стойност 6,4 млрд. долара, което повиши доверието на инвеститорите в качеството на книжата на компанията.

Акциите на Bank of America поскъпнаха с малко над 3% след като банката внесе нов капиталов план във Федералния резерв. Bank of America съобщи, че е докладвала сгрешени данни за капиталовите си съотношения в последните стрестестове в банковата сфера и коригира доклада си за Фед. Търговията с книжата на банката се извършваше  при цена от 15 долара за брой. Нови статистически данни за развитието на икономиката на САЩ също оказаха влияние върху търговията. Търговското министерство отчете неочакван ръст на поръчките на дълготрайни стоки през април. В същото време се повишава и потребителското доверие, което подхранва надеждите за увеличаването на вътрешното търсене.

С леки отстъпления приключих европейските акции в сряда въпреки серията позитивни макро данни за еврозоната. В Лондон FTSE 100 се повиши минимално с 0,09% до 6 851,22 пункта. Немският DAX 30 също остана без изменение, смъквайки се с 0,02% до 9 939,17 пункта. Френският САС 40 добави 0,04% към стойността си до 4 531,63 пункта.

Данните на Евростат показаха, че бизнес климатът, икономическото доверие и инфлационните очаквания в еврозоната се подобряват през май. Въпреки това растежът на паричното предлагане в 18-членния валутен съюз е продължил да се понижава през април – сигнал, че банките все още не са склонни да отпускат кредити.

Броят на безработните в Германия отбеляза най-силния си месечен ръст през май от над 5 години, разкриха данни на немското трудово министерство. Броят на безработните се е увеличил с 24 хил. души до 2,905 млн. души. Това е най-голямото увеличение от април 2009 г. Въпреки ръста на броя на безработните, нивото на безработицата е останало без промяна – 6,7%.

Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline сви с 1,59% капитализацията си след новините, че компанията е разследвана от британската Служба за борба с измамите по отношение на „търговската практика“. GSK е обект на разследване и в други страни като Китай по обвинения в даване на подкупи на висши държавни и медицински служители. Акциите на Royal Ahold поевтиняха с 3,3% до 13,18 евро, след като компанията публикува тримесечните си финансови резултати.

Индексите на Wall Street охладиха възхода си в сряда, прекъсвайки четиридневната позитивна серия. Това се случва и след новия рекорд на S&P 500, отчетен във вторник. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи със спад от 0,25% до 16 634,40 пункта. S&P 500 е почти без изменение, смъквайки се минимално с 0,11% до 1 909,98 пункта. Технологичният Nasdaq Composite изтри 0,28% до 4 225,07.

McDonald’s се оказа най-големият губещ сред 30-те компонента на индекса на сините чипове. Книжата се котираха при 101,43 долара, което е спад от 0,91 на сто. Веригата ресторанти за бързо хранене съобщи, че между 2014 и 2016 г. ще върне от 18 млрд. до 20 млрд. долара на своите акционери. IBM и UnitedHealth Group също натежаха на Dow Jones, поевтинявайки, съответно с 0,78% до 183,34 долара и с 0,85 на сто до 78,44 долара.

Печелившите бяха Intel, JPMorgan Chase и Cisco, чиито ценни книги увеличиха стойността си, съответно – с 0,75%, 0,63% и 0,53 на сто. Акциите на Toll Brothers поскъпнаха с 2,08% до 36,38 долара за брой, след като компанията почти удвои тримесечната си печалба. Книжата на DSW поевтиняха с цели 27,37% до 23,62 долара, след като търговецът на обувки реализира спад на продажбите.

Акциите на Стария континент приключиха с минимални отклонения в четвъртък на фона на ревизираните данни за БВП на САЩ през първото тримесечие и очакванията за евентуална промяна на политиката на ЕЦБ. Британският FTSE-100 прибави 0,3% до 6 871 пункта, германският DAX е без изменение на ниво от 9 939 пункта, френският CAC 40 отсъпи с 0,02% до 4 531 пункта. Инвеститорите в Европа продължават да са фокусирани върху срещата на Изпълнителния съвет на ЕЦБ през следващата седмица, като някои анализатори очакват президентът й Марио Драги да обяви понижаване на лихвите или да въведе монетарни стимули.

Акциите на Kingfisher спаднаха с около 5%, след като печалбата на веригата за търговия на дребно нарасна с 20%, но не оправда собствените й очаквания. Компанията обяви специален дивидент за акционерите. Книжата на енергийната компания EDF се понижиха с 3,6% след като Exane BNP Paribas понижи оценката си за тях от „надпазарна“ до „неутрална“.  Акциите на Numericable се повишиха с близо 3% след препоръка „купува“ от Citigroup.

Американските акции се повишиха в четвъртък, като инвеститорите очевидно залагат, че икономиката ще се оттласне от първото си свиване за последните три години. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се покачи с 0,4% до 16 699 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 0,5% до 1 920 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна също с 0,5% до 4 248 пункта. Данните за БВП през първото тримесечие бяха ревизирани до годишен темп на спад от 1% от минималния ръст от 0,1% в първоначалната оценка. Очакванията бяха за спад от 0,5%. Същевременно броят на подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ се сви с 27 000 до 300 000 през седмицата, приключила на 24 май. Равнището е второто най-ниско след края на рецесията в средата на 2009 г. Пазарните експерти очакваха молбите да се покачат до общо 321 000 на сезонно коригирана база. Четириседмичната средна стойност пък е 311 500 – най-ниското ниво от август 2007 г.

Акциите на Hillshire Brands скочиха с 18%, след като Tyson Foods предложи да придобие производителя на месни продукти за 6,1 млрд. долара. Най-големият производител на месо в САЩ по продажби се цели в бързорастящата категория за закуски на Hillshire. Книжата на Costco Wholesale отстъпиха с 0,1%, след като операторът на складове на едро отчете по-слаби от очакваното тримесечни резултати.

Акциите на Стария континент приключиха с минимални отклонения в последната търговска сесия за седмицата на фона на очакванията за евентуална промяна на политиката на ЕЦБ. Британският FTSE-100 загуби 0,39% до 6 844 пункта, германският DAX е без изменение на ниво от 9 943 пункта, френският CAC 40 отсъпи с 0,24% до 4 519 пункта. Сред печелившите акции в германския основен индекс се наредиха DT. BÖRSE 56,00 1,28%, DT. TELEKOM 12,33 1,11%, BAYER 106,10 1,00%, E.ON 14,29 0,74% и INFINEON 9,10 0,70%, а сред губещите K+S 25,50 −1,64%, DT. BANK 29,72 −1,38%, THYSSENKRUPP 22,03 −1,32%, HEID. CEMENT 63,18 −0,93% и HENKEL 84,73 −0,80%.

Със смесени настроения приключи сесията на Wall Street, след като потребителските разходи в САЩ през април изненадващо отбелязах спад. В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,11% до 16 717 пункта, S&P 500 добави 0,21% до 1 924 пункта, но Nasdaq се понижи с 0,12% до 4 263 пункта. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 1,49% и подкрепиха ръста на „сините чипове”. Пазарната оценка на Intel добави 1,34%, а на Wal-Mart Stores – 1,04%. Акциите на Caterpillar изгубиха 1,32%. Сред губещите се наредиха още Exxon Mobil (-0,735), Goldman Sachs Group (-0,58%), JPMorgan Chase and Co (-0,27%) и други.

Вашият коментар

Required fields are marked *.