Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Сезонът на отчетите засили волатилността на пазарите

| 0 comments

Събитията в Газа и Украйна оказаха своето влияние и на капиталовите пазари на Стария континент. В понеделник водещите индекси на борсите в Европа затвориха с понижения. Заради геополитическото напрежение търговията на фондовите пазари в Азия бе вяла, а отвъд Океана – започна колебливо.

Лондонският FTSE 100 затвори със спад от 0,31% до 6 728,44 пункта. В Германия DAX 30 се смъкна с 1,11% до 9 612,05 пункта. Френският САС 40 изтри 0,71% до 4 304,74 пункта. На икономическия фронт цените на производител в Германия се смъкнаха за 11-и пореден месец през юни. Централната банка на страната – Bundesbank, пък отчете стагнация през второто тримесечие.

Акциите на Tesco поскъпнаха с 1,3%, след като най-големият търговец на дребно във Великобритания съобщи, че главният изпълнителен директор Филип Кларк ще напусне поста си. Швейцарската частна банкова група Julius Baer добави 8,3 на сто към пазарната си капитализация, след като публикува финансовите си резултати за първото полугодие. Освен това финансовата група съобщи, че ще закупи портфейл за 6 млрд. франка от израелската Leumi.

Водещите индекси отвъд Океана приключиха първата сесия за седмицата с понижения. Пазарните участници са в очакване на отчетите за второто тримесечие на водещите публични компании. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0,28% до 17 053,11 пункта, по-широкият бенчмарк S&P 500 изтри 0,23% от стойността си до 1 973,68 пункта. Технологичният индекс Nasdaq отбеляза спад от 0,17% до 4 424,70 пункта.

General Electric поведе губещите в състава на индекса на сините чипове Dow Jones. Съотношението на печеливши към губещи е 9 към 20, като една позиция остана без промяна. Книжата на GE поевтиняха с 1,81%, след като JPMorgan понижи оценката си за тях.

Акциите на Reynolds American поевтиняха с 1,11% до 58 долара. Съдът във Флорида реши, че производителят на тютюневи изделия трябва да плати компенсация в размер на 23,6 млрд. долара. Книжата на Allergan поскъпнаха с 2,23 на сто до 171,14 долара. Производителят на лекарства съобщи, че може да съкрати 1 500 души до края на годината. Пазарната оценка на Halliburton добави 0,1% до 71 долара за брой, след като продажбите на компанията надхвърлиха очакванията на инвеститорите. Акциите на Hasbro поевтиняха с 2,69% до 51,78 долара, след като производителят на игри и играчки отчете по-слаба от очакваното печалба за второто тримесечие.

Акциите на Стария континент приключиха с ръстове във вторник, след като безпокойството на инвеститорите около събитията в Украйна се поразсея. Британският FTSE-100 се покачи с 1% до 6 795 пункта, немският DAX нарасна с 1,3% до 9 734 пункта, а френският CAC 40 скочи с 1,5% до 4 370 пункта.

Срещата на външните министри от ЕС реагира на призивите за налагане на допълнителни санкции срещу Русия заради подкрепата й за сепаратистите, като излезе с изявление, че ЕС остава „в готовност да наложи незабавно пакет от нови съществени рестрикции“.

Акциите на медийните компании бяха единствените отчетливо губещи, като книжата на Publicis спаднаха с 5,8%. Френската рекламна компания обяви спад от 17% на печалбата си за второто полугодие и предупреди за ръста на продажбите през годината.

Книжата на ARM Holdings нараснаха с 5,7%, след като дизайнерът на чипове обяви ръст на печалбата за второто тримесечие. Акциите на Credit Suisse се понижиха с 1%, след като швейцарската банка оповести загуба от 700 млн. франка (779 млн. долара) през второто тримесечие – най-голямата от 2008 г. насам, повлияна от съдебни разходи.

Американските акции се повишиха във вторник, като Wall Street осмисляше тримесечните отчети и данните за инфлацията и жилищния пазар. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се покачи с 0,4% до 17 114 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 0,5% до 1 984 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна с 0,7% до 4 456 пункта.

Икономическите новини от деня показаха, че потребителските цени в САЩ през юни са се повишили с 0,3% на месечна и с 2,1% на годишна база. Същинската инфлация, която изключва разходите за храни и енергия, е била 0,1% на месечна и 1,9% на годишна база.  Други данни показаха, че продажбите на стари жилища са се повишили с 2,6% през юни, което е над очакванията, според доклад на National Association of Realtors.

Акциите на Herbalife скочиха с 25%, след като фонд мениджърът Бил Акмън не успя да убеди инвеститорите, че компанията за хранителни добавки прикрива загуби. Акмън отдавна залага срещу акциите на компанията, която се опитва да затвори.

Книжата на Facebook се понижиха с 0,2%. Онлайн мрежата ще предлага скоро възможността за запаметяване на интернет линкове и препратки към филми, видеоклипове, песни, или места, за по-късна употреба под името Save.

Капитализацията на Yahoo нарасна с 1%. Интернет ветеранът купува базираната в Сан Франциско компания Flurry, която е специализирана в оценката на данни от приложения за маркетингови цели. Акциите на Apple прибавиха 0,8%. Американският технологичен концерн е поръчал производството на между 70 и 80 млн. броя от следващия модел на своя iPhone. При това става дума за по-голям iPhone с диагонал на екрана от 4,7 и 5,5 инча. Книжата на онлайн видео услугата Netflix спаднаха с 4,6%, въпреки силното второ тримесечие. Нетната й печалба нарасна над два пъти до 71 млн. долара, а продажбите скочиха с 25% до 1,34 млрд. долара.

Европейските пазари затвориха на зелено сесията в сряда, подкрепени от протокола от срещата на Английската централна банка (АЦБ) и финансовите отчети на някой от големите компании в региона. Германският DAX напредна с 0,26% и затвори при 9 753,56 пункта. В Париж, CAC 40 нарасна с 0,16 на сто до 4 376,30 пункта, докато британският индекс FTSE 100 добави 0,07% към стойността си, приключвайки сесията с 6 799,80 пункта.

Заслуга за доброто представяне на борсите имаха отчетите за второто тримесечие на някои от големите европейски компании. Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline отчете спад на тримесечната печалба от 25% на годишна база, докато приходите ѝ се свиха с 13%, спрямо същия период миналата година. Нетната печалба на германския автопроизводител Daimler скочи с 12% между април и юни на годишна база, благодарение на силни продажби на подразделението Mercedes-Benz. Акциите на компанията се оскъпиха с 2,37% до 67,65 евро за акция.

Френската енергийна компания Alstom отчете рекорден брой поръчки за ЖП оборудване през второто тримесечие, но каза, че не може да предостави прогноза за годишните си продажби или печалба. Цената на акциите на Alstom нарасна с 1,24% до 27,73 евро за акция.

Комитетът по паричната политика към АЦБ беше единодушен около курса на политиката, като някои от членовете му посочиха, че преждевременното ѝ затягане може да постави икономиката в уязвима позиция. Слабият растеж на работните заплати беше изтъкнат като друга причина за поддържането на гъвкав курс на паричната политика.

Сесията на Wall Street в сряда премина под влиянието на геополитическата обстановка и финансовите резултати за второто тримесечие на американския бизнес, като акциите приключиха деня предимно с печалби.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,16% или 17,75 пункта до 17 086,63 пункта. Широкият S&P 500 напредна с 0,18% до нов дневен рекорд и затвори при 1 987,07 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,4% и приключи сесията при 4473,70 пункта.

Сезонът на отчетите в САЩ е в разгара си, като някои от водещите имена в бизнеса публикуваха финансовите си резултати за второто тримесечие в сряда. Apple отчете второ поредно тримесечие на двуцифрен ръст на продажбите, задминавайки очакванията на анализаторите. Печалбата на технологичния гигант нараства с 12,3% до 7,750 млрд. долара през третото тримесечие на фискалната си година. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,7% до 97,2 долара за акция.

Представянето на Microsoft не беше толкова успешно, оставайки малко под анализаторските прогнози. Новият собственик на мобилния бизнес на Nokia реализира нетна печалба за тримесечието от 4,61 млрд. долара (55 цента на акция), при пазарни очаквания за печалба от 60 цента на акция. Книжата на Microsoft завършиха сесията без промяна при 44,9 долара за акция.

Тримесечната нетна печалба на производителя на безалкохолни напитки PepsiCo намалява с 2% до 1,98 млрд. долара (1,32 долара на акция), но въпреки това остана над прогнозите на анализаторите (1,23 долара печалба на акция). Компанията обяви, че очаква да върне общо 8,7 млрд. долара на акционерите си през 2014 г. Цената на акциите на PepsiCo се покачи с 2,8 на сто до 91,6 долара за акция.

С 52 на сто скочи печалбата на Boeing през второто тримесечие, което окуражи компанията да вдигне прогнозата за годишната си печалба. Капитализацията се сви с 2,3% и приключи сесията при 126,7 долара за акция.

Европейските борси записаха трети пореден ден с ръстове, след като данните за активността в частния сектор в еврозоната през юли се оказаха по-добри от очакваното. Инвеститорите разчетоха това като знак, че икономическото възстановяване продължава.

Допълнително оживление донесоха данните за подобряване на ситуацията на пазара на труда в Испания. През второто тримесечие безработицата в страната е намаляла до 24,5% спрямо 25,9% през първото тримесечие. По-добри от очакваното финансови отчети също подобриха настроението на търгуващите на европейските борси.

Акциите на Nokia достигнаха до тригодишен ръст на цената си, след като приходите на компанията през второто тримесечие се оказаха по-добри от предварителните пазарни очаквания. Добро представяне записа и Danske Bank, чиито акции поскъпнаха с почти 5% до цена от 162,90 крони за брой. Това е най-високата цена от април 2008 година. Втората по големина банка в Дания представи прогнозите си за нетни приходи в рамките на 10 -13 млрд. датски крони или между 1,81 -2,35 млрд. долара през 2014 година. През май ръководството на банката съобщи, че очаква годишна печалба между 9-12 млрд. крони.

Германският DAX 30 отчете ръст от 0,42% до 9 794,06 пункта. Най-голямо увеличение сред водещите индекси записва френският САС 40 – с 0,78% до 4 410,65 пункта, докато ръстът на FTSE 100 беше в рамките на 0,34% до стойност от 6 821,46 пункта.

Основните индекси на борсите отвъд Океана приключиха сесията без ясна посока. В края на търговския ден S&P 500 успя да покори нов рекорден връх втори пореден ден. Стойността на индекса се повиши с минималните 0,05% до ниво от 1 987,94 пункта. След колебания в последните минути останалите водещи индекси в САЩ приключиха на червено. Пониженията обаче са минимални – за Dow Jones то е в рамките на 0,02% до 17 083,8 пункта. Nasdaq записа спад от 0,04% до стойност от 4 472,11 пункта.

Инвеститорите фокусираха вниманието си върху корпоративните отчети. Влияние на пазарите обаче оказаха и смесени данни за развитието на икономиката на САЩ. Броят на молбите за помощи при безработица към края на миналата седмица стигнаха най-ниското си ниво за последните осем години. В същото време продажбите на новопостроените жилища през юни намаляват с 8,1% на месечна база. Продадените нови жилища са около 406 хил., което е по-малко от пазарните очаквания.

Сред големите губещи се нареди General Motors. Автомобилната компания съобщи за 80-процентов спад на печалбата си за второто тримесечие, което доведе и до понижаването на цената на акциите й с над 5% до цена от 35,40 долара за брой. През последните месеци GM беше сериозно засегната от кампаниите по изтегляне на автомобили заради технически дефекти.

Акциите на Caterpillar загубиха около 3% от цената си, след като компанията съобщи за спад на продажбите под нивото на пазарните очаквания, макар и печалбата й да надмина прогнозите.

В същото време Facebook съобщи за ръст на печалбата си със 140% през второто тримесечие. След тази новина акциите на социалната мрежа поскъпнаха с малко над 5% до цена от 75 долара за брой.

В петък основните европейски индекси се движиха на отрицателна територия. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 741,78 -0,53%, FTSE 6 812.37 -0.13% и CAC40 4 372.54 -0.86%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха Commerzbank A 11,35 1,79%, BEIERSDORF 68,77 1,21%, ALLIANZ 130,20 0,31%, RWE 31,65 0,06% и MÜNCH. RÜCK 164,40 0,00%, а сред губещите се наредиха HENKEL 84,51 −1,49%, CONTINENTAL 167,15 −1,42%, adidas AG NA 71,59 −1,28%, INFINEON 9,13 −1,16% и VOLKSWAGEN VZ 181,40 −1,06%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.