Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Данните от Китай и свиването на стимулите от Фед притесниха инвеститорите

| 0 comments

международни пазари, търговияКоментар за търговията на международни пазари за периода 27 януари-2 февруари 2014

Водещите индекси на Стария континент затвориха в понеделник при едни от най-ниските си стойности за последния месец. В Лондон FTSE 100 изтри 1,70% от стойността си до 6 550,66 пункта. Немският DAX спадна с 0,46% до 9 349,22 пункта. Във Франция САС 40 отстъпи с 0,41% до 4 144,56 пункта.

Германският бизнес климат достигна 2,5-годишен връх през януари. Настроенията на германския бизнес са надхвърлили очакванията на анализаторите през януари, показаха най-новите данни от Института за икономически изследвания Ifo. Индексът на Ifo за първата по големите икономика в Европа се покачи до 110,6 пункта през януари. За сравнение, анкетираните от Ройтерс експерти предвиждаха равнище от 110,0 пункта след ръста до 109,5 пункта през декември.

Акциите на Ericsson поскъпнаха с 2,33% до 76,80 шведски крони след новините за сключено споразумение за патентни спорове със Samsung Electronics. Пазарната капитализация на Vodafone спадна с 3,87% до 223,55 пенса за акция, след като американската AT&T отхвърли вероятността да отправи предложение за закупуването на листнатата на борсата в Лондон телекомуникационна компания. Немската химична група Lanxess обяви, че сменя своя изпълнителен директор. Финансовият директор на Merck Матиас Захерт ще замени Аксел Хейтман, става ясно от бюлетина на Dow Jones. Акциите на компанията поскъпнаха с 8,22% до 48,72 евро за брой.

Фондовите борси отвъд Океана приключиха първата сесия за седмицата на червена територия. Инвеститорите са в очакване на срещата на централните банкери на Федералния резерв на САЩ, на която ще има ново решение за бъдещето на обема на покупките на облигации. Така мечите настроения обиколиха всички световни пазари, след като азиатските и европейските борси затвориха с понижения.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,26% до 15 837,88 пункта, въпреки че стартира с ръст. Широкият бенчмарк Standard & Poor’s 500 финишира със спад от 0,49% до 1 781,56 пункта, като най-зле се представиха технологичните компании, а тези от индустриалния сектор – най-добре. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с цели 1,08% до 4 083,61 пункта.

По-рано през деня Министерството на търговията на САЩ съобщи, че през декември продажбите на нови жилища са били 414 хил., или по-малко от прогнозните 458 хил. Акциите на Apple поскъпнаха с 0,81% до 550,5 долара само броени минути преди публикуването на междинния финансов отчет на компанията. Дългоочакваното мегасливане в сектора на телекомуникациите пропадна. AT&T отлага за най-малко шест месеца намерението си да представи оферта за закупуване на британския си конкурент Vodafone. Книжата на AT&T все пак поскъпнаха с 0,67% до 33,65 долара за брой. Пазарната капитализация на Caterpillar нарасна с 5,94% до 91,29 долара за брой, след като най-големият глобален производител на строителна и добивна техника, оповести по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие въпреки предизвикателната среда.

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха търговията във вторник с повишения въпреки разнопосочните икономически данни. Спадовете дойдоха на фона на паническите разпродажби в нововъзникващите пазари, които засегнаха и част от рисковите активи в развитите страни. В Лондон FTSE 100 добави 0,31% до 6 571,00 пункта. Германският DAX се разшири с 0,31% до 6 571,00 пункта. Френският индекс CAC 40 нарасна с 0,31% до 6 571,00 пункта.

Търговията бе поставена под натиск в следобедните часове, след като Министерството на търговията на САЩ съобщи, че поръчките на дълготрайни стоки са спаднали с 4,3% през декември. Спадът е най-големият от юли 2013 г. насам и дойде след постигнатия оптимистичен ръст от 2,6% през ноември. В Европа британската икономика отчете най-бързия си годишен темп на растеж от началото на финансовата криза. За цялата 2013 г. икономиката на Обединеното кралство се разшири с 1,9% спрямо постигнатите едва 0,3 на сто през 2012 г.

Безработните във Франция достигнаха нов исторически връх, покачвайки се с 0,3% до 3,3 млн. през декември. Данните са още един удар за президента Франсоа Оланд, който обеща да намали безработицата до края на 2013 г.

Акциите на Siemens поскъпнаха с 1,23%, след като компанията отчете ръст от 20% на тримесечната си нетна печалба. Листнатите в Милано книжа на холандската технологична компанията Philips поскъпаха с 0,34%, въпреки че финансовият отчет на дружеството не оправда очакванията.

Фондовите пазари в САЩ приключиха търговията във вторник с повишения, като Dow Jones Industrial Average прекрати 5-дневната си негативна серия с оглед на добрите новини от корпоративния сектор. Индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с 0,55% до 15 925,25 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,61% до 1 792,49 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 0,35% до 4 097,96 пункта.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) започна първото си заседание за новата година. През миналия месец институцията понижи за първи път месечните си стимули до 75 млрд. долара, като според експерти подобно свиване може да се очаква и сега.

Потребителското доверие в САЩ нарасна до 80,7 през януари в сравнение с очакванията за запазване на позициите от предходния месец при 78,1 пункта. Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ са отстъпили с 4,3% през последния месец на 2013 г. Понижението, което е най-силното за последната половин година, се дължи до голяма степен на по-малкото поръчки за автомобили, големи въздухоплавателни средства и военно оборудване.

Книжата на Ford Motor поскъпнаха с леко 0,10%, въпреки че автомобилният производител отчете по-добра от прогнозираното тримесечна печалба. Капитализацията на Apple се сви със 7,96% след декларираните по-слаби от очакваното продажби на флагмана iPhone. По-рано през сесията инвеститорът Карл Айкан съобщи в Twitter, че е закупил още акции на компанията на обща стойност 500 млн. долара. Капитализацията на DuPont нарасна с 1,08%. Химическата компания отчете двоен ръст на печалбата си за четвъртото тримесечие на миналата година.

С понижения на индексите на водещите европейски пазари приключи сесията в сряда, като британският FTSE 100 отбеляза 6-седмично дъно. В Германия DAX 30 изтри 0,74% до 9 337 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,43% до 6 544 пункта, а във Франция САС 40 спадна с 0,68% до 4 157 пункта. Пазарната оценка на Fiat се срина с близо 5 на сто, след като автомобилният производител обяви, че печалбата преди данъци и такси за последното тримесечие на 2013 г. е нараснала с 5% до 931 млн. евро. Това не оправда очакванията за печалба от 1,12 млрд. евро.

Акциите на Nordea Bank поевтиняха с 2,6%, след като стана ясно, че скандинавската банка трябва да съкрати над 2 500 работни места заради бавния растеж и целите за спестявания. Пазарната капитализация на Mulberry се срина с 28%. Британският производител на луксозни части съобщи, че продажбите за цялата година вероятно са се понижили с около 10 на сто заради отказ на доставки за Корея. Същевременно акциите на Anglo American поскъпнаха с близо 6%.

Собственикът на най-голямата платинена мина в света съобщи, че производството през последните три месеца на 2013 г. се е повишило с 25 на сто. Американските акции разшириха пониженията, след като Федералният резерв на САЩ обяви решението си да свие с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи. Dow Jones се понижи с 1,19% до 15 739 пункта, като най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на Boeing и Coca Cola, които поевтиняха със съответно 5,33% и 2,5%. S&P 500 записа спад от 1,03% до 1 774 пункта, а Nasdaq отписа 1,15% до 4 051 пункта.

Пазарната оценка на Yahoo изтри над 7 на сто, след като прогнозите на компанията сигнализираха забавяне на продажбите. Загубата на Boeing също дойде след разочароващите прогнози за финансовите резултати през 2014 г. заради забавящите се поръчки на самолети. Сред губещите се наредиха още акциите на AT&T Inc. и McCormick & Co., които поевтиняха със съответно 0,5% и 6,3%. “Днешното решение на Федералния резерв да продължи с намаляването на стимулите въпреки сътресенията на развиващите се пазари показва, че Фед ще се придържа към вътрешната си политика. Централната банка изпраща ясно послание – освен ако не се очертава криза с големи мащаби, не очаквайте да се отклоним от сегашния път на паричната политика”, коментира пред CNBC Джонатан Луис, главен инвестиционен директор в Samson Capital Advisors.

Европейските борси успяха да се преборят с негативните настроения след оживлението отвъд Океана. Данните за стабилния растеж на икономиката на САЩ обърнаха тренда в повечето европейски борси. Така бяха заглушени и притесненията относно свиването на производствената активност в Китай през януари.

Върху ръста на борсите натежаха по-слабите от очакваното финансови резултати на Diageo и Hennes & Mauritz (H&M). Търговията на британския производител на алкохолни напитки Diageo беше под влияние на данните за спад на продажбите в рамките на 10% в Азия и Тихоокеанския регион . Акциите на компанията се търгуваха на цена от 1 820 пункта, което е спад от 4,7 на сто.

Шведският моден гигант H&M пък съобщи за чисти приходи в размер на 5,61 млрд. шведски крони (869 млн. долара), което представлява ръст от 6%. Данните обаче се разминаха с очакванията на търговците и това доведе до понижение на цената на акциите на компанията с 3,5% до 277 крони за брой. В същото време обаче Royal Dutch Shell записа ръст на цената на акциите си от около 1% до цена 2 266 пенса.

Компанията съобщи, че се отказва от проект за добив на петрол край бреговете на САЩ и ще се опита да подобри приходите си. Така компанията успя да неутрализира информацията за понижение на печалбата през четвъртото тримесечие на 2013 година, породено основно от растящите разходи и по-ниските добиви на петрол и природен газ.

Германският индекс DAX 30 записа увеличение на стойността си от 0,4% до 9 373,48 пункта, а френският САС 40 се повиши с 0,55% до 4 180,02 пункта. На негативна територия обаче приключи сесията за един от основните индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100. Индексът загуби минималните 0,09% до 6 538,45 пункта, което е най-ниската му стойност от 18 декември 2013 година насам. Силни финансови отчети и добри макроикономически данни станаха причина за сериозното оживление на фондовите пазари в САЩ.

Статистиката показа ръст на американската икономика от 3,2% през последното тримесечие на 2013 година. Увеличението е благодарение на вътрешното потребление и износа. Истински фурор предизвика финансовият отчет на Facebook. Акциите на социалната мрежа за кратко се търгуваха на историческия връх от 62,50 долара за брой. Тогава беше записан и ръст от 17%, което е едно от най-добрите постижения за компанията от 25 юли 2013 година насам, когато беше отчетено 29-процентно дневно поскъпване на книжата й.

Към края сесията обаче търговията се успокои и цената падна до ниво от малко над 61,50 долара за брой, което пак представлява внушителен ръст от 14%. Като цяло технологичните гиганти Facebook, Twitter и  Google се наредиха сред най-големите печеливши днес и тяхното представяне доведе и до значително увеличение на стойността на Nasdaq. Индексът се повиши с 1,77% до ниво от 4 123,13 пункта в края на сесията.Това е най-големият дневен ръст от 10 октомври 2013 година насам.

Новината за продажбата на Motorola доведоха до ръст на цената на акциите на Google. Търговията се извършва на ниво от 1 149 долара за брой или повишение от 3,89 долара за брой. S&P 500 изтри всички загуби, записани още от началото на седмицата. Стойността на индекса достига 1 794,19 пункта, което е увеличение от 1,13 сто. По-ограничен е ръстът на Dow Jones, чиято стойност в края на сесията е 15 848,61 пункта, което означава увеличение от 0,7%.

В петък основните европейски индекси се търгуваха на отрицателна територия. Техните стойности към 17:00 бяха както следва – DAX 9 209.75 -1,75%, FTSE 6 455.63 -1.27% и CAC40 4 127.41 -1.25%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха E.ON 13,40 0,83%,  а сред губещите се наредиха Commerzbank A 12,45 −3,71%, DT. BANK 35,69 −3,33%, FRESENIUS 114,50 −3,05%, DT. POST 25,45 −2,70% и HEID. CEMENT 55,22 −2,51%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.