Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Протоколът на FED раздвижи пазарите

| 0 comments

Коментар за търговията на международни пазари за периода 6-10 януари 2014

Европейските борси се оцветиха в червено в първата сесия за седмицата. Данните за индекса на мениджърите по покупките в сферата на услугите в еврозоната обаче спряха оживлението. Статистиката за декември показва слаб спад на стойността на индекса до ниво от 51 пункта.

Сред големите губещи се нареди Remy Cointreau, чиито акции поевтиняха с малко над 2% до цена от 57,55 долара за брой. Това стана след като Natixis промени рейтинга на акциите на производителя на коняк от „купува” на „неутрално” след като изпълнителният директор на компанията Фредерик Пфланц отстъпи от поста си в края на миналата седмица.

Акциите на застрахователното дружество RSA пък поскъпнаха с над 6% до цена от почти 98 пенса за брой. Прогнозите, че ирландското звено на компанията няма да се нуждае повече от финансови инжекции подкрепиха интереса към дружеството. Търговията с акции на RSA дадоха тласък на FTSE 100. Индексът приключи сесията с незначителен ръст от 0,06 пункта до ниво от 6 730,73 пункта.

Сред големите губещи на Лондонската фондова борса обаче са минните компании – Fresnillo, чиито акции поевтиняха с почти 5% до цена 735 пенса за брой, както и Rio Tinto. Книжата на компанията паднаха с над 3% до 3 266 пенса за брой. На червено завършиха и САС 40, чиято стойност достигна 4 227,54 пункта или спад от около половин процент, както и германският DAX, който загуби 0,08% от стойността си. Индексът завърши сесията на ниво от 9 428 пункта.

И фондовите пазари в САЩ затвориха със слаби понижения. Търговията мина под знака на разнопосочните икономически сигнали за развитието на САЩ. Секторът на услугите записа неочаквано от анализаторите свиване през декември, докато промишлените поръчки отчетоха ръст от 1,8% за ноември.

Dow Jones приключи деня с минималното понижение от  0,27 на сто. Нивото на индекса достигна 16 425,1 пункта. Сред големите губещи се оказа Microsoft, чиито акции поевтиняха с 2% , а цената им достигна малко над 36 долара за брой. На обратния полюс е Goldman Sachs. Банката записа ръст на цената на книжата си с 0,9% до цена от почти 180 долара за брой.

S&P500 приключи деня на ниво от 1 826,77 пункта, което представлява спад от 0,25%. За трети пореден ден индексът приключва на червена територия. Акциите на Twitter се сринаха по време на сесията след като Morgan Stanley ги определи като надценени, което е рейтинг, отговарящ на препоръка за продажба. Приходите от онлайн реклама за компанията ще намалеят заради активната работа на конкурента Facebook, прогнозира банката.

Акциите на Facebook поскъпнаха с минималните 0,2% и се търгуваха за малко над 57 долара за брой. С малко под 2% пък поскъпнаха акциите на Zynga след като компанията обяви, че ще приема биткойни за част от продуктите си. Книжата на компанията се търгуваха за малко над 4 долара за брой.

Сред най-големите печеливши в състава на Nasdaq обаче е Sirius XM. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 7% и доближават цена от 4 долара за брой след като се появи информацията, че Liberty Media Corp. е предложила да закупи радиото, излъчващо се по сателит. Тези ръстове обаче не бяха достатъчни, за да изведат Nasdaq на положителна територия. Индексът загуби 0,44% от стойността си и приключи сесията на ниво от 4 113,68 пункта.

Европейските фондови пазари затвориха сесията във вторник с повишения въпреки неблагоприятните данни за инфлацията в еврозоната, които увеличиха натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ). В Лондон FTSE 100 добави 0,34% до 6 753,59 пункта. Германският индекс DAX нарасна с 0,80% до 9 503,37 пункта. Във Франция CAC 40 се повиши с 0,79% до 4 260,82 пункта.

Годишната инфлация в еврозоната се забави до 0,8% през последния месец на 2013 г. след отчетените 0,9% през ноември, показаха данните на Евростат. Най-силен годишен ръст през декември записаха цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (1,8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от цените на услугите (1% при 1,4% през ноември) и неенергийните индустриални стоки (0,2%, без промяна спрямо ноември). Данните за инфлацията поставиха под допълнителен натиск ЕЦБ, която ще проведе първото си заседание за 2014 г. в четвъртък. Централните банкери ще обсъждат дали да понижат допълнително основния си лихвен процент, който в момента е на рекордно ниското равнище от 0,25 на сто. Пазарът на труда в Германия приключи 2013 г. с позитивна нотка след поредицата от слаби месеци.

Данните на Националната агенция по заетостта показаха, че подадените в последния месец на 2013 г. молби за помощи при безработица са с 15 000 броя по-малко спрямо ноември. Като се вземат предвид сезонните изменения, нивото на безработица остава близо до рекордно ниските 6,9%. Акциите на енергийната компания Vestas Wind поскъпнаха с 5,9%, след като HSBC повиши с една степен перспективата си за датския производител. Капитализацията на химическия концерн BASF отчете ръст от 2,6%, след като UBS повиши прогнозата си за дружеството до „buy“ от „neutral“.

Фондовите пазари в САЩ приключиха втората си търговска сесия за седмицата на зелена територия, след като Сенатът окончателно избра Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке начело на Фед. Търговията бе стимулирана и от публикуваните по-рано през деня данни за американската икономика. Широкият бенчмарк S&P 500 се разшири с 0,61% до 1 837,88 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,64% до 16 530,94 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се повиши с 0,96% до 4 153,18 пункта.
Търговският дефицит на САЩ се сви по-силно от прогнозираното през ноември, постигайки резултат, който вероятно ще стимулира допълнително икономическия растеж през четвъртото тримесечие. Търсенето на американски стоки по света достигна най-високото си равнище, като износът на стоки и услуги нарасна с 0,9 на сто до 194,9 млрд. долара. Същевременно вносът на САЩ отстъпи с 1,4%, отбелязвайки най-резкият си спад в последните пет месеца до 229,1 млрд. долара. Книжата на Netflix поевтиняха с 5,61 на сто, след като Morgan Stanley понижи оценката си за компанията за интернет стрийминг поради нарастващата конкуренция от играчи като Hulu, HBO Go и Amazon Prime Instant Video.

JPMorgan Chase се съгласи да плати над 2 млрд. долара на американските регулатори за уреждане споровете по случая „Бърнард Мадоф“. По силата на споразумението кредиторът също така трябва да реформира своите политики за борба с изпирането на пари. Акциите на компанията отстъпиха с 1,15%. Спедиторският гигант FedEx продаде корпоративни облигации на стойност 2 млрд. долара, за да ускори обратното си изкупуване на акции. Капитализацията на дружеството се покачи с 1,39%.

Водещите европейски индекси не успяха да намерят единна посока в сряда, въпреки че публикуваните данни за безработицата в еврозоната показаха леки признаци за съживяване на трудовия пазар. Последните данни от САЩ подкрепиха минимално водещите индекси на Стария континент.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 затвори с понижение от 0,05% до 1 319,03 пункта. В Лондон FTSE 100 заличи 0,5% от стойността си до 6 721,78 пункта. Германският DAX 30 се сви минимално с 0,09% до 9 497,84 пункта.
Френският САС 40 е надолу с 0,04% до 4 260,96 пункта. Инвеститорите в Европа бяха доста предпазливи преди заседанията на Европейската централна банка и на Английската централна банка. Нарастват очакванията, че ЕЦБ може да прибегне до още стимули, особено след като последните данни показаха, че инфлацията се е забавила до 0,8% през декември. Безработицата в еврозоната през ноември остава на рекордно високо равнище от 12,1%. Средното ниво на безработицата за целия Европейски съюз също е без промяна – 10,9%. Общият брой на безработните в ЕС е бил над 26,5 млн. души, от които над 19,2 млн. са граждани на държавите от валутния блок. Безработицата в Италия пък достигна нов исторически връх от 12,7%.

Положителни са данните за продажбите на дребно. Те отбелязаха най-бързия си растеж от 12 години. Евростат отчете, че продажбите през ноември са нараснали с 1,4% на месечна и с 1,6% на годишна база. Книжата на Mothercare поевтиняха с цели 30,6% 291,50 паунда, след като компанията съобщи, че продажбите по празниците са били слаби и предупреди инвеститорите, че печалбата и за 2014 г. може да бъде под техните очаквания. Domino’s Pizza Group PLC прибави 3,78% към пазарната си капитализация до 522 паунда за акция, след като компанията реализира по-високи приходи от продажби през четвъртото тримесечие.

Американските акции лавираха между печалби и загуби. Волатилността се задържа и след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ, провело се през декември. От него става ясно, че централните банкери са на мнение, че с течение на времето ползите от количествените улеснения са започнали да избледняват.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 0,41% до 16 462,74 пункта. Мicrosoft поведе губещите сред 30-те компонента на ценово-претегления индекс. Широкият Standard & Poor’s 500 е почти без промяна, след като записа минимално понижение от 0,02 на сто до 1 837,49 пункта. Телекомуникационният сектор завлече индекса на червена територия, а компаниите за здравни услуги се представиха най-добре сред 10-те негови сектора.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite единствен записа повишение. То е от 0,3% до 4 165,61 пункта. Данните за разкритите нови места в частния сектор на САЩ все пак дадоха глътка въздух на пазарните участници. Според тях това означава, че данните за пазара на труда от декември, които ще бъдат публикувани в петък, ще бъдат оптимистични. Акциите на McDonald’s поевтиняха с 1,01% до 95,41 долара. Причината – инвестиционната банка Wells Fargo понижи оценката си за книжата на веригата за бързо хранене. Акциите на Twitter изтриха 3,53 на сто от стойността си до 59,29 долара, след като Cantor Fitzgerald коригира оценката за книжата на социалната мрежа. Ford Motor прибави 1,04% към пазарната си капитализация до цена от 15,54 долара за една ценна книжа на автомобилния производител, след като изпълнителният директор Алън Мълали сподели, че не възнамерява да напуска концерна.

Акциите на Стария континент спаднаха в четвъртък, след като Европейската централна банка и Английската централна банка запазиха основните си лихви на рекордно ниските им нива, предава CNBC. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,5% до 1 315 пункта след скромни повишения в предните две сесии. Акциите набраха скорост след икономическите данни от еврозоната, но коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги потиснаха настроенията.

Германският DAX и френският CAC 40 спаднаха с по 0,8% до съответно 9 422 и 4 225 пункта. ЕЦБ остави основната си лихва на ниво от 0,25%, като инвеститорите се фокусираха върху речта на президента й Драги, който обяви, че макар да има възстановяване е все още твърде рано да се обявява победа в еврозоната. Президентът на ЕЦБ настоя, че не вижда дефлационни рискове за момента, като потвърди готовността на ЕЦБ да действа при необходимост.  Междувременно АЦБ също запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, а обема на програмата си за изкупуване на активи – на ниво от 375 млрд. паунда.

Икономическите новини от деня показаха, че икономическото доверие в еврозоната е нараснало повече от очакваното през декември според данни на Европейската комисия. Книжата на търговската верига Marks and Spencer се повишиха с 3,6%, след като компанията обяви ръст на продажбите за групата от 1,8% през третото тримесечие. Книжата на WM Morrison спаднаха със 7,8%, след като компанията обяви, че е имала разочароващ Коледен сезон.

Американските акции приключиха сесията в четвъртък без ясна посока, като инвеститорите бяха пасивни преди петъчния доклад за заетостта през декември. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 16 446 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 прибави 0,03% до 1 838 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се понижи с 0,2% до 4 156 пункта. Акциите на Macy се повишиха със 7,6%, след като търговската верига предвижда печалба, която надхвърли прогнозите, а книжата на Bed Bath & Beyond спаднаха с 12,5% след като отчете печалба под очакванията. Акциите на Alcoa се понижиха с 1,3%, след като щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) обвини алуминиевия производител в няколкократно плащане на подкупи на бразилски представители от неговите филиали. Компанията, която ще оповести тримесечните си резултати след края на сесията, се е съгласила да плати 384 млн. долара, за да уреди обвиненията на SEC и отделен казус, обявен от Министерството на правосъдието. Икономическите новини от деня показаха, че молбите за помощи при безработица през миналата седмица са спаднали с 15 хил. до 330 хил., което е под очакванията за 340 хил. молби.

В петък основните европейски индекси се търгуваха на зелена територия. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 458.81 +0,39%, FTSE 6 737.19 +0.69% и CAC40 4 243.37 +0.49%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха LUFTHANSA 17,25 8,22%, DT. BANK 36,85 1,88%, DT. BÖRSE 62,74 1,82%, RWE 25,40 1,80% и ALLIANZ 130,00 1,60%,  а сред губещите се наредиха SAP 60,94 −1,31%, LANXESS 46,25 −1,22%, BMW 83,65 −0,25%, DT. TELEKOM 12,23 −0,16% и FRESENIUS 114,95 −0,09%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.