Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Негативните резултати от Китай потопиха световните борси

| 0 comments

Коментар за търговията на международни пазари за периода 20-26 януари 2014

Повечето от водещите борсови индекси в Европа приключиха първата сесия за седмицата с понижения. Пазарните участници бяха по-предпазливи след данните за напредъка на китайската икономика, която забави темпа си през 2013 г. до 7,7%.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 се понижи с 0,12% до 1 343,47 пункта. В Германия DAX изтри 0,28 на сто от стойността си до 9 715,90 пункта. САС 40 се смъкна с 0,11% до 4 322,86 пункта. Също с толкова се сви и френският бенчмарк САС 40. Той затвори на 4 322,86 пункта. Единствено в Лондон FTSE 100 финишира с ръст от 0,11% до 6 836,73 пункта.

Акциите на Deutsche Bank се сринаха с цели 5,41% до 37,21 евро за брой. Причината бе изненадващата загуба, която отчете немският кредитор за последното тримесечие на 2013 г., след като публикува резултатите си по-рано от очакваното. Загубата за периода възлезе на 1,15 млрд. евро, като банката изтъкна разходите за съдебни спорове и преструктурирания за слабото й финансово представяне.

Ценните книги на Peugeot Citroen изгубиха 11,11% от стойността си до 10,21 евро за акция след публикуваните данни за годишните продажби. Те са спаднали с 4,9%. В абсолютно изражение продажбите на Peugeot намаляха до 2,82 млн. моторни превозни средства спрямо отчетените през 2012 г. продажби на 2,97 млн. броя. Акциите на Mothercare поскъпнаха с 6,25% до 289 паунда, след като Sunday Times съобщи, че Tesco обмисля да отправи оферта към търговеца на бебешки продукти.

Действията на Китайската централна банка помогнаха на фондовите борси в Европа във вторник следобед да отчетат ръстове, а междувременно докара и германския водещ индекс Dax до нов рекорд за всички времена. Краткосрочните лихвени проценти на китайския паричен пазар се понижиха, след като централната банка изля необичайно високо количество пари на пазара – 31 млрд. евро. Тя иска да предотврати потенциална криза на ликвидността поради прекомерно търсене на пари преди китайската Нова година. Това допринесе за намаляване на напрежението и на европейските фондови пазари.

В следобедните часове  индексът Dax се повиши с 0,8 на сто до 9789 пункта, малко преди да достигне новия рекорд от 9794 пункта. В Париж и Лондон индексите приключиха сесиите си почти без промени. Икономическите очаквания на участниците на финансовите пазари според месечната анкета за януари останаха малко под очакванията.

акции, борса, търговияИндексът на икономическите настроения на института ZEW спадна до 61,7 пункта през първия месец на 2014 г. спрямо отчетените месец по-рано 62 пункта.  Публикуваната по-рано през деня актуализирана оценка на МВФ показа, че световната икономика ще нарасне с повече от очакваното през тази година. Последните данни на организацията отчетоха, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,7 на сто спрямо разширяването от 3,6%, прогнозирано през октомври 2013 г.

Най-големият победител в DAX е Henkel, чиито акции поскъпнаха с 2,3 на сто до рекордните 85,68 евро за брой. Вместо 25 на сто от базираната в Дюселдорф компания възнамеряват да раздадат до 35 на сто от печалбата си на акционерите си.

Акциите на френския строител на електроцентрали Alstom бяха обект на сериозна разпродажба и отбелязаха спад от 13,78%. Alstom намали целите си за маржин за тази и за следващата фискална година. Вината за това е в спада на търсенето на турбини за електроцентрали. Енергийните компании от цял свят изграждат по-малко електроцентрали, съобщават французите. Добри данни отчете Unilever. Органичните приходи от продажби през миналата година, без придобивания на компании, са се повишили с 4,2 на сто. Анализаторите очакваха увеличение от 3,9 на сто. Акцията скочи значително с 1,76% и повлече нагоре курсовете на Danone (2,06%) и с Nestle (0,44%).

Във вторник инвеститорите на Wall Street действаха преди всичко доста предпазливо. Това е първият търговски ден от седмицата, след като в понеделник фондовите пазари в САЩ бяха затворени заради Деня на Мартин Лутер Кинг.

Сезонът на тримесечните отчети, който ускори скоростта си, бе следен с голямо внимание, заедно с интереса на Lenovo към сървърното дъщерно дружество на IBM. За разваляне на настроението се погрижи Международният валутен фонд (МВФ), който повдигна прогнозите си за световната икономика, но в същото време предупреди, че по-специално в еврозоната от ниската инфлация бързо може да се породи дефлация.

Водещият американски индекс Dow Jones отчете спад от 0,45 на сто до 16 385,17 пункта, докато S&P 500 се повиши с 0,08 на сто до 1840,14 пункта, а Nasdaq 100 скочи с 0,43 на сто до 3606,51 пункта. Друго изследване от деня показа, че инвеститорите са най-оптимистично настроени за глобалната икономика от почти пет години.

Ръстът на доверието е стимулиран от воденото от САЩ възраждане на индустриализираните държави. 72 на сто от анкетираните от Bloomberg заявиxa, че икономиката на САЩ се подобрява в сравнение с 53 на сто година по-рано.

По-добър от очакванията бе отчетът на фармацевтичния концерн Johnson & Johnson. Производителят на бебешка козметика, медикаменти и други медицински изделия отчита  сериозен ръст на продажбите на Tylenol, Motrin и други марки в САЩ. Въпреки това обаче инвеститорите не бяха впечатлени от финансовите данни и акциите се обезцениха с 1,8 на сто.

Книжата на Dow Chemical Со поскъпнаха с почти 6% – най-много от април 2013 г., след като оглавяваният от Даниел Льоб хедж фонд Third Point LLC придоби дял от дружеството.

Разнопосочно движение записаха европейските фондови пазари в сряда. Оживление имаше при търговията на автомобилния гигант Peugeot. Френската компания съобщи, че планира увеличение на капитала от 3 млрд. евро, а това ще се окаже позитивно за нейния кредитен рейтинг, коментират от Moody`s.

В Лондон обаче настроенията са на обратния полюс. Данните на статистиката показаха по-голямо от очакваното намаление на безработицата през ноември – до 7,1%. Инвеститорите обаче разчетоха това като сигнал, че Bank of England по-бързо ще вземе решение за промяна на лихвения процент. Централната си банка си постави цел от 7% ниво на безработицата преди да подеме действия с лихвата. В резултат основният индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100 завърши с минимален спад от 0,12% до ниво от 6 826,33 пункта.

Сред най-добре представящите се компании в индекса е Sage. Компанията, разработваща бизнес софтуер, отчете ръст на цената на акциите си с 3,3% до 427 пенса за брой. Германският DAX приключи деня на ниво от 9 720,11 пункта, което представлява намаление от 0,1%. Френският САС 40 обаче приключи на положителна територия, макар и с минимален ръст от 0,03% до ниво от 4 324,98 пункта.

Корпоративните новини водеха настроенията на инвеститорите на Wall Street по време на сесията в сряда. Именно благодарение на финансовите отчети S&P 500 успя да преодолее спада от началото на сесията и приключи сесията на ниво от 1 844,85 пункта. Това представлява минимален ръст от 0,06 на сто.

Dow Jones обаче остана на червена територия през цялата сесия. Стойността му намалява с 0,2% до нивото от 16 373,73 пункта. Представянето на индекса беше под влиянието на търговията с акции на IBM. Технологичната компания не можа да изпълни очакванията на инвеститорите – приходите й за четвъртото тримесечие се оказаха по-ниски от прогнозите. В резултат цената на акциите на IBM поевтиняха с повече от 3% до цена 182 долара за брой и  с това компанията се нареди сред най-големите губещи в състава на Dow Jones. Около 1% от пазарната си оценка загубиха Caterpillar и Intel. Търговията с акции на компаниите се извършваше при съответно 90 долара и 25 долара за брой. За Nasdaq сесията приключи с повишение – от 0,41% до ниво от точно 4 243 пункта.

Водещите фондови пазари в Европа приключиха търговията в четвъртък на червена територия, отстъпвайки частично от вниманието на пазарните участници на фона на продължаващата среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

Сред по-ключовите движения на корпоративния фронт може да се откроят акциите на финландската технологична компания Nokia, които поевтиняха с 10,53 на сто. Производителят отчете спад на продажбите от 22% на годишна база.

Книжата на нискотарифния превозвач EasyJet изгубиха 3,2% от стойността си. Понижението дойде, въпреки че британската компания отчете ръст на превозените пътници през миналото тримесечие, което доведе до покачване на приходите. Приходите скочиха с почти 8 на сто до 897 млн. паунда. Производственият PMI индекс за Франция нарасна до 48,5 пункта през януари в сравнение с 47,3 пункта месец по-рано. Въпреки подобряването на резултата френският бенчмарк CAC 40 отстъпи с 0,98% до 4 282,46 пункта.

Междувременно в частния сектор на Германия нарасна с най-бърз темп от повече от 2,5 години през януари. Водещият германски индекс затвори търговията със спад от 0,83% до 9 639,67 пункта. Погледите на пазарните участници продължиха да са насочени към швейцарския град Давос. Събитието за поредна година събира както политическия, така и бизнес елит на света.

Фондовите пазари отвъд Океана затвориха търговията в четвъртък с резки отстъпления, като индексът на сините чипове Dow отчете третата си поредна сесия на спад. Инвеститорите видимо не реагираха позитивно на част от публикуваните по-рано корпоративни отчети, в това число и на гиганта в бързото хранене McDonalds.

Спадът на Wall Street до голяма степен бе стимулиран и от негативните данни от Китай. Доклад на HSBC показа, че промишленото производство във втората по сила икономика в света се е забавило за първи път от шест месеца.

Dow Jones Industrial Average се смъкна с 1,10% до 16 193,48 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 изгуби 0,92% дo 1 827,81 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite затвори търговията със спад от 0,62% до 4 216,88 пункта. Акциите на Herbalife поевтиняха с 10,89% след подаден сигнал за разследване на компанията поради опасения за финансови измами с участието на хедж фонд мениджъра Бил Акман. Капитализацията на Netflix нарасна с 16,4%, след като финансовият отчет на дружество надхвърли пазарните прогнози.

На икономическия фронт първоначалните молби за помощи при безработица нараснаха с 1 000 до 326 000 за приключилата на 16 януари седмица, показаха данните на Министерството на труда на САЩ. Същевременно продължаващите заявки за помощи за приключилата на 11 януари седмица от своя страна се покачиха до 3,056 млн. спрямо 3,022 млн. през изминалия отчетен период. Резултатът изненада неприятно анкетираните от Ройтерс анализатори, които предвиждаха спад до 2,93 млн.

В петък основните европейски индекси се търгуваха на отрицателна територия. Техните стойности към 17:00 бяха както следва – DAX 9 504.09 -1,32%, FTSE 6 701.97 -1.05% и CAC40 4 215.85 -1.55%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха LANXESS 45,16 0,12% и FMC 54,06 0,02%,  а сред губещите се наредиха adidas AG NA 87,24 −4,23%, HEID. CEMENT 57,70 −2,93%, LUFTHANSA 17,58 −2,77%, K+S 23,19 −2,60% и DT. POST 25,84 −2,36%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.