Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Пазарите без ясна посока – объркани от противоречивите действия на ФЕД

| 0 comments

международни пазари, търговияПонеделник –  23 септември 2013

Водещите европейски фондови пазари отстъпиха в понеделник, след като инвеститорите останаха със смесени чувства от публикуваните по-рано през деня икономически данни за еврозоната. Същевременно, въпреки безапелационната си победа на парламентарните избори в неделя, германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред трудността да намери подходящ коалиционен партньор сред попадналите в Бундестага партии.

През деня стана ясно, че темпът на растеж на производствения сектор в еврозоната се e забавил през септември. Изготвеният от Markit PMI индекс за 17-членния валутен съюз е отстъпил до 51,1 пункта спрямо 26-месечния връх от 51,4 пункта, отчетени през август. Резултатът остана под очакванията на анализаторите, които прогнозираха покачване до 51,6 пункта.

В Германия DAX 30 загуби 0,5% до 8 635,29 пункта. Френският CAC 40 затвори с отстъпление от 0,8 на сто до 4 172,08 пункта, докато във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,6% до 6 557,37 пункта. Значителни спадове отбелязаха книжата на европейските банки. Акциите на Barclays PLC загубиха 2,6% в Лондон, а Société Générale SA отстъпи с 1,2% в Париж. Banco Santander SA пък падна с 1% в Мадрид. Акциите на Total SA се покачиха с 0,8 на сто в Париж, след като петролният гигант обяви, че очаква силно увеличение на паричните потоци от нововъзникващите пазари.

Американските фондови пазари затвориха първата сесия за тази седмица с понижения. Пазарните участници останаха разколебани с оглед на нееднозначните сигнали от страна на Федералния резерв на САЩ, относно бъдещето на мащабната програма за стимулиране на икономиката.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъкна с 0,32% до 15 401,38 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 загуби 0,47 на сто до 1 701,84 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 0,25% до 3 765,29 пункта.

Положителен сигнал за пазарите отвъд Океана бе новината, че технологичният гигант Apple Inc е продал 9 млн. броя от новите си модели смартфони iPhone – 5S и 5C, само за първите три дни от пускането им на пазара. От компанията обявиха, че търсенето на по-скъпия от двата модела – 5S, е превишило съществуващите наличности. По този начин много от клиентите няма да могат получат веднага новите си устройства, тъй като онлайн заявките ще бъдат изпълнени и през следващите седмици. В резултат на добрите данни Apple коригира прогнозните си приходи за четвъртото фискално тримесечие от 34 до 37 млрд. долара. Очакваният брутен марж пък е 36-37 на сто.

Търговията с акциите на BlackBerry Ltd бе временно преустановена, след като производителят на смартфони обяви, че Fairfax Financial е предложил да придобие компанията на цена от 9 долара на акция. Книжата на канадското дружество приключиха сесията с минимален спад от 0,11 на сто.

Вторник –  24 септември 2013

Във вторник водещите европейски индекси за кратко бяха на червена територия след информацията за спада на потребителското доверие в САЩ, но повечето от тях приключиха сесията с повишения след оптимистичните данни за бизнес активността в Германия.

Германският Dax 30 се повиши с 0,3% до 8664,60 пункта. Френският САС 40 се увеличи с 0,6 на сто и затвори при 4195,61 пункта. Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,2% до 6571,46 пункта. Акциите на Telecom Italia SpA поскъпнаха с 1,7 на сто. Тези на Telefonica SA се покачиха с 0,2%. Двете компании постигнаха споразумение, в което испанската компания ще придобие контрол над дела на Telco – най-големият акционер в италианския телеком. Акциите на Carnival PLC поевтиняха с 5,6% на борсата в Лондон, след като печалбата на една акция за третото тримесечие спадна от 1,53 долара на 1,38 долара на годишна база.

Инвеститорите отчетоха подобрението на бизнес климата в Германия през септември. Германският индекс на бизнес климата Ifo се е подобрил по-малко от прогнозираното през септември, сочат данните на Института за икономически изследвания.

За водещите индекси отвъд Океана търговската сесия приключи със спадове. Индексът Dow Jones Industrial Average затвори с намаление от 0,43% до 15334,59 пункта, повлечен от JPMorgan и Verizon. S&P 500 приключи с понижение от 0,26% до 1697,42 пункта. Така двата индекса се свиват за четвърти пореден ден. Причината все още е несигурността у инвеститорите за бъдещия курс на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Технологично ориентираният Nasdaq Composite Index затвори с повишение от 0,08% до 3768,25 пункта.

Посоката на движение диктуваха и данните за цените на жилищата в САЩ. В 20 от големите американски градове те продължават да се повишават с бързи темпове. Индексът S&P/Case-Shiller е нараснал с 12,4% през юли на годишна база – най-силното повишение от над седем години. По данни на The Conference Board индексът на потребителското доверие през септември се е понижил до 79,7 пункта от ревизираните в посока повишение 81,8 пункта при първоначално обявени 81,5 през август. Анализаторите очакваха през този месец индексът да се свие до 79,9 пункта. Информацията също не убягна на пазарите.

Facebook се опита да достигне рекорден връх с ръст на акциите от 2,52%. Хонконгският вестник South China Morning Post писа, че китайскитото правителство вдига забраната за достъп до сайта на компанията на Зукърбърг, Twitter и други сайтове в свободната търговска зона в Шанхай. По-рано Citigroup ревизира оценката на интернет гиганта от „неутрална“ до „купува“. Акциите на JPMorgan Chase се свиха с 2,22%, след като тя бе сред множеството банки, осъдени от Националното управление на кредитните съюзи на САЩ (National Credit Union Administration, или NCUA) за манипулиране на Libor и за продажба на лоши ценни книжа на фалирали кредитни съюзи. Сред печелившите бе компанията за жилищно строителство Lennar с ръст в цената на акциите й от 4,42%. Тя обяви по-добра печалба от очакваната заради по-големия брой продадени жилища на по-висока цена.

Сряда –  25 септември 2013

Компанията за пазарни проучвания GfK обяви най-новите данни за потребителското доверие в Германия. То е най-добро от шест години насам. За октомври анализаторите на GfK прогнозират увеличаване на барометъра с 0,1 до 7,1 пункта, обявиха от компанията.

Dax отчете ръст от 0,01 на сто до 8 665,63 пункта. Френският водещ индекс Cac 40 се сви с 0,01 на сто до 4 195,35 пункта, в Лондон борсовият бенчмарк  FTSE 100 нарасна с 0,30 на сто до 6 551,53 пункта. Във Франкфурт под напрежение се озоваха акциите на Commerzbank. Председателят на борда Мартин Блесинг и неговият екип изразиха в навечерието на анализаторска конференция на Bank of America/Merrill Lynch опасенията си, че Commerzbank скоро ще отчете слаби резултати. Освен това Блесинг е заявил, че до края на годината банката няма да продава свой бизнес, с малки изключения. В крайна сметка пазарната капитализация се сви със 6,7 на сто до 8,72 евро за акция, с което поведе губещите в Dax. Изказвания от страна на Deutsche Bank, според която приходите от бизнеса с облигации през третото тримесечие се очаква да бъдат значително по-ниски от тези през предходната година, се отразиха негативно на акциите на най-голямата банка във Франкфурт – със спад от 2,7% до 34,51 евро за акция.

Индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 59,08 пункта до 15 275,51 пункта, а по-широкият индекс S&P 500 отчете най-дългата си серия на загуби от декември 2012 г., след като загуби -0,27%, или 4,55 пункта, до 1 692,87 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се сви с 0,19% , или 7,16 пункта, до 3 761,10 пункта.

Акциите на Amazon не успяха да извлекат ползи от представянето на новите версии на таблетите от серията Kindle и отчетоха спад от 0,47% до 312,65 долара за брой. Новите устройства са значително подобрени спрямо предшествениците си както в хардуерно, така и в софтуерно отношение.

Курсът на акциите на оператора на круизни кораби Carnival, чиято собственост е претърпелият през януари 2012 г. крушение круиз Costa Concordia, се сви с 5,30% до 32,70 долара за акция. Операторът публикува предупреждение за по-ниска печалба за четвъртото тримесечие. Освен това анализаторите на Morgan Stanley препоръчаха на клиентите си да се разделят с акциите си на Carnival.

Пазарната капитализация на J.P. Morgan се повиши с 2,74%. Вътрешен източник твърди, че банката е предложила на американското правосъдно министерство да плати около 3 млрд. долара в извънсъдебно споразумение, за да се прекрати съдебното производство. Предложението е във връзка с нередности при издаването и разпространението на ипотечни ценни книжа. За момента американското министерство на правосъдието отказва да направи подобна сделка, тъй като предложените средства са твърде малко за сериозността на нарушението. Въпросните 3 млрд. долара са по-малко от половината от нетната печалба на JPMorgan за второто тримесечие на тази година, която възлиза на 6,5 млрд. долара.

Четвъртък –  26 септември 2013

С минимални изменения на индексите и без ясна посока приключи търговията на основните европейски пазари в четвъртък. В края на сесията германският DAX 30 се понижи с 0,02% до 8 664 пункта, британският FTSE 100 добави 0,22% до 6 566 пункта, а френският САС 40 записа спад от 0,2% до 4 187 пункта.

Американското трудово министерство съобщи, че подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица са намалели с 5 хил. до 305 хил., докато икономисти очакваха заявленията да се увеличат до 325 хил. Същевременно търговското министерство на САЩ потвърди, че икономическият ръст през второто тримесечие е бил 2,5% на годишна база, след като през първото тримесечие икономиката се разшири с 1,1%. Икономисти, анкетирани от агенцията, обаче очакваха ръстът за периода април-юни да бъде ревизиран леко нагоре до 2,6%.

Законодателите в САЩ трябва до понеделник да постигнат споразумение за спешното финансиране, за да продължат да работят правителствените служби и след 1 октомври, когато се поставя началото на новата фискална година в страната.

Американските индекси приключи сесията на Wall Street с повишения. В края на сесията Dow Jones добави 0,36% до 15 328 пункта, S&P 500 се повиши с 0,35% до 1 698 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,7% до 3 787 пункта. Междувременно националната асоциация на брокерите на имоти съобщи, че заради нарастващите лихви по ипотеките се наблюдава забавяне на пазара на жилища и по-малко американци са купили стари жилища през август.

Петък –  27 септември 2013

Днес основните европейски индекси се търгуваха на отрицателна територия. Техните стойности към 16:30 бяха както следва – DAX 8 652.21 -0,13%, FTSE 6 509.46 -0.85% и CAC40 4 182.31 -0.11%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха DT. POST 24,60 2,01%, CONTINENTAL 127,60 1,84%, adidas AG NA 79,73 0,49%, BMW 79,98 0,33% и BAYER 87,13 0,30%,  а сред губещите се наредиха K+S 19,42 −3,00%, HEID. CEMENT 57,94 −2,21%, LANXESS 48,69 −1,93%, DT. BÖRSE 55,03 −1,31% и LINDE 146,80 −1,28%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.