Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Нови върхове за водещите индекси – ФЕД продължава да налива ликвидност

| 0 comments

Понеделник –  16 септември 2013

Европейските борси приветстваха новината в понеделник, че бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ Лорънс Съмърс се отказва да участва в конкурса за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Федералния резерв. В Германия DAX 30 затвори на рекордно високо равнище от 8 613 пункта, след като записа ръст от 1,22% за сесията. Във Великобритания FTSE 100 добави 0,6% до 6 623 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,91% до 4 152 пункта. Междувременно през почивните дни държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се споразумяха по общата рамка за унищожаването на химическите оръжия на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. В сесията сред печелившите позиции се наредиха акциите на авиокомпаниите заради отстъплението при цената на петрола. Пазарната оценка на EasyJet се повиши с 2,5%, а на собственика на British Airways – IAG, регистрира ръст от над 3 на сто. Акциите на Air France-KLM поскъпнаха с близо 6 на сто, а на Ryanair Holdings Plc – с 4 на сто. Пазарната оценка на H&M се повиши до най-високо ниво от септември 2010 г., след като компанията обяви 4% ръст на продажбите през август.

И сесията на Wall Street приключи с повишение за Dow Jones и S&P 500. “Сините чипове” добавиха 0,77% до 15 495 пункта, водени от акциите на Boeing and General Electric, но книжата на Hewlett-Packard, Microsoft и Intel поставиха спирачки на измерителя. Индексът на 500-те големи компании пък се повиши с 0,59% до 1 698 пункта. Единствено Nasdaq приключи сесията с понижение от 0,11% до 3 718 пункта. На индекса натежаха акциите на Apple, които поевтиняха с 3 на сто, след като беше публикуван доклад, че китайски превозвач  дава по-ниска субсидия за нови iPhone. Сред поскъпващите се наредиха акциите на Facebook, след като Goldman Sachs повиши оценката си за цената на лот. Само през този месец пазарната оценка на компанията се е повишила с 8 на сто.

Пазарните участници залагат на Джанет Йелън като вероятен наследник на Бернанке. Те я възприемат като по-близка на политиката, която води сегашният председател на Фед, и очакват, че тя няма да изтегля ликвидност от икономиката с бързи темпове.

Вторник –  17 септември 2013

Европейските акции се понижиха във вторник, като инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на двудневната среща на Федералния резерв. Проучване на Ройтерс сред икономисти сочи, че очакванията са за свиване на програмата за изкупуване на активи от централната банка на САЩ с 10 млрд. от сегашните 85 млрд. долара. Британският FTSE 100 загуби 0,8% до 6570 пункта, а немският DAX и френският CAC 40 отстъпиха с по 0,2% до съответно 8597 и 4146 пункта. Акциите на Lloyds Banking Group спаднаха с 3,5% след новината, че британското правителство ще продаде своя дял от 6% в частично национализираната банка. Книжата на автомобилопроизводителите, сред които BMW, Reanault и Volkswagen, се понижиха след обявения спад в продажбите на коли в Европа от 5% през август. Икономическото доверие в еврозоната през септември е достигнало най-високото си ниво от 2009 г. според изследването на ZEW. Търговията в региона пък е спаднала с 1,6% през юли.

Американските акции увеличиха печалбите си в трета поредна сесия на фона на започналата двудневна среща на Федералния резерв. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) прибави 1,2% до 15 530 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 се покачи с 0,4% до ниво от 1 705 пункта, а технологично ориентираният NASDAQ нарасна с 0,8% до 13-годишен връх от 3 746 пункта. На икономическия фронт индексът за нагласите на строителите, подготвян от националната им асоциация, остана без изменение през септември на ниво от 58 пункта след четири поредни повишения. Икономисти, запитани от Ройтерс, очакваха 59 пункта. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% през август, при очаквания за 0,2%, след спада в разходите за енергия. Акциите на Microsoft се повишиха с 0,4%, след като технологичният гигант оповести 22% ръст на дивидента и обратно изкупуване на акции за 40 млрд. долара. Книжата на Intel поскъпнаха с 1,5% до 23,74 долара, след като Credit Suisse повиши целта си за акциите на компанията от 28 на 30 долара за брой.

Сряда –  18 септември 2013

Преди очакваните резултати от срещата на американския Федерален  резерв основните европейски фондови борси се повишиха. Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,60% до 4170,40 пункта, най-високото ниво за последните пет години. В Лондон FTSE 100 обаче загуби 0,17% до 6558,82 пункта. И германският пазар на ценни книжа се повиши в сряда, като в сутрешните часове индексът на сините чипове Dax надмина постигнатия в понеделник рекорд от 8645,90 пункта. Като цяло обаче имаше доста големи ценови колебания заради резервираността на инвеститорите преди самото решение на Фед. В края на сесията Dax отчете ръст от 0,45% до 8636,06 пункта. От корпоративна гледна точка впечатление правят акциите на Lanxess, които пропаднаха в Dax с три на сто. Заради изтеглената напред програма за строги икономии химическият концерн се нареди сред най-спадащите стойности в основният индекс. Компанията иска да реализира по-голямата част от планираните съкращения на работни места през следващата година. Както посочва участник на пазара, първоначално очакваните извънредни разходи за намаляването на около 1000 работни места са оценени негативно. Сред най-големите победители в Dax е HeidelbergCement. Акциите на циментовия производител поскъпнаха с почти 2% след препоръка за купуване на GoldmanSachs.

Wall Street отпразнува решението на американския Федерален резерв да запази активна и непроменена по размер месечната си програма за изкупуване на активи, или т.нар. QE3, а Dow Jones и S&P-500 успяха да завоюват нови рекордни стойности.

На облигационния пазар курсовете също се повишават, като доходността по десетгодишните книжа намалява с около 10 базисни пункта до 2,75%. Цената на златото се движи бързо нагоре заради възраждащите се инфлационни очаквания. Цената на тройунция скочи до 1345 долара, след като временно бе паднала под 1 300 долара.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с близо 150 пункта (0,95%), за да завладее нов връх от 15 709,58 пункта. Повечето компоненти на Dow бяха на положителна територия, водени от Alcoa и Home Depot. По-широкият индекс S&P 500 също скочи до нов връх – с 1,22% до 1 729,44 пункта. Двата индекса празнуват най-добрия си ден от 13-и юни насам. Nasdaq скочи до 13-годишен връх, повишавайки се с 1,01% до 3783,64 пункта.

След обявяването на решението на Фед рязко нагоре потеглиха акциите на компаниите, свързани със сектора на недвижими имоти. Акциите на KBHome и Ryland Group поскъпнаха с повече от 5 на сто.

Във фокуса на инвеститорите попадна и Microsoft. Два дни преди среща на инвеститорите софтуерният гигант се опита да подобри настроението на акционерите си. Той повиши тримесечните дивиденти по-силно от очакванията на анализаторите и обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за до 40 млрд. долара. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 0,4 на сто.

Четвъртък–  19 септември 2013

Европейските акции поскъпнаха до най-високо ниво от 5 години в четвъртък, след като Федералният резерв на САЩ реши да запази паричната си политика без промяна. В Германия DAX 30 затвори с ръст от 0,67% до 8 694 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 1,01% до 6 625 пункта, а във Франция САС 40 нарасна с 0,85% до 4 206 пункта. Акциите на UniCredit SpA и Standard Chartered Plc поскъпнаха с над 2 на сто. Заради ръста на цената на златото пазарната оценка на Randgold Resources Ltd. и Polymetal International Plc скочи със 7 процента.

Председателят на американската централна банка Бен Бернанке коментира, че пазарът на труда в САЩ все още е далеч от това, “което трябва да бъде”, и че евентуално рязко затягане на паричната политика през следващите месеци ще забави растежа.

Сред печелившите позиции се наредиха акциите на Richemont, собственикът на бранда Cartier. Пазарната оценка на компанията добави 2,3%, след като стана ясно, че през август износът на часовници е нараснал с 0,5 на сто на годишна база. Това подкрепи и акциите на Swatch – най-големият производител на швейцарски часовници, които поскъпнаха с 1,7 на сто. И акциите на EADS поскъпнаха с 1,5% до 47,14 евро, което е най-високата цена откакто компанията дебютира на борсата през 2000 г.

Индексите на Wall Street изгубиха посоката в края на сесията в четвъртък. Dow Jones затвори с понижение от 0,25% до 15 637 пункта, а S&P 500 – 0,2% до 1 722 пункта. Само Nasdaq записа ръст от 0,14% до 3 789 пункта. Ръстът на производството в района на Филаделфия се е забавил със сериозни темпове, а през миналата седмица заявленията за обезщетения при безработица са нараснали с 15 хил. Същевременно пазарът на жилища продължава да се представя добре – през август продажбите на стари жилища неочаквано са нараснали до най-високо ниво от над 6 години. Според анкетираните икономисти, брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 1,6% през тази година – най-бавният темп на растеж откакто приключи рецесията през 2009 г. Очаква се икономическият ръст да се ускори до 3% през 2015 г.

Петък –  20 септември 2013

Днес основните европейски индекси се търгуваха на отрицателна територия. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 8 681.60 0,14%, FTSE 6 611.16 -0.21% и CAC40 4 199.19 -0.14%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха BAYER 87,92 1,51%, DT. BÖRSE 56,06 1,30%, DT. TELEKOM 10,25 1,24%, LUFTHANSA 13,96 1,16% и DT. POST 23,82 1,02%,  а сред губещите се наредиха RWE 24,48 −4,77%, adidas AG NA 79,65 −3,55%, LANXESS 48,61 −2,24%, VOLKSWAGEN VZ 173,45 −2,14% и E.ON 13,36 −1,44%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.