Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Положителните икономически данни обнадеждиха инвеститорите

| 0 comments

/Коментар за търговията на международни пазари за периода 24 март-28 март 2014/

Европейските борси записаха разочароващ понеделник, след като в петък повечето индекси на Стария континент завършиха със седмичен ръст, при това за първи път от близо месец. В понеделник обаче на борсите натежа политическото напрежение около ситуацията в Украйна.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,56% до ниво от 6 520,39 пункта. Причината е лошото представяне на Vodafone Group, чиито акции се понижиха с 2,22% до 222,15 пенса. В същото време обаче акциите на банката Lloyds Banking Group поскъпнаха с 1,5% до цена от 78,50 пенса, след като Investec промени оценката на акциите от „купувай” до „неутрално”.

Френският САС 40 също завърши сесията на червено. Стойността на индекса намалява с 1,36% до ниво 4 276,34 пункта. DAX30 завърши при стойност 9 188,77 пункта или понижение от 1,65%. Сред големите губещи се наредиха Deutsche Lufthansa, чиито акции поевтиняха с почти 3%, след като в петък пилотският състав гласува за провеждане на стачка с искане за повишаване на заплащането. Цената на акциите на германските авиолинии се търгуваха за 18,70 евро за брой. Акциите на германската фармацевтична компания Stada Arzneimittel загубиха почти 15% от цената си след като ръководството на компанията оряза прогнозите си за 2014 година. Търговията се извършваше на ниво около 30 евро за брой.

Американските борси приключиха първата сесия за седмицата с нов спад, като властваха опасенията за задълбочаване на кризата в Крим и забавянето на промишленото производство в САЩ и Китай. Индексът на американското промишлено производство, следен от Markit Economics, намалява до 55,5 пункта през март, спрямо 57,1 пункта месец по-рано. В петък по време на сесията S&P500 записа нов исторически връх от 1883,97 пункта. Още преди края на търговията обаче настроенията се обърнаха и индексът загуби 0,3% от стойността си спрямо затварянето на борсите в четвъртък.

В понеделник спадът се задълбочи до 0,49% на ниво от 1 857,44 пункта. Буквално в последните минути Dow Jones изпусна позитивните настроения. Индексът на сините чипове записа спад от 0,16%  до ниво от 16 276,69 пункта. Nasdaq обаче успя да преодолее част от загубите, регистрирани по-рано през деня. В първите часове на търговията индексът губеше 2% от стойността си, след което обаче навакса малко и затвори на ниво от 4 226,39 пункта, което представлява спад от 1,18 сто.

Фармацевтичните компании се оказаха сред големите губещи отвъд Океана след опасенията, че секторът е надценен. Акциите на Alexion Pharmaceuticals поевтиняха с почти 6% до цена от 150,50 долара за брой. Mylan загуби около 4% от цената на акциите си и търговията се извършва на ниво от 50 долара за брой. Сред големите печеливши е Nu Skin Enterprises, чиито акции поскъпнаха с почти 19 на сто до цена от 89 долара за брой. Компанията, специализирана в директните продажби и директният маркетинг, беше наказана от китайските власти с 540 хил. долара заради маркетинговата й стратегия.

Европейските акции приключиха борсовите сесии с резки скокове във вторник след излизането на новите данни за германската бизнес активност, надеждите за мерки за стимулиране на икономиката в Китай. Германския институт за икономически изследвания Ifo се е понижил до 110,7 пункта от 111,3 пункта през февруари. Анализатори очакваха индексът да запише спад до 110,9 пункта. Същевременно обаче се е подобрила оценката за настоящите условия за бизнеса – съответният подиндекс се е повишил до 115,2 пункта от 114,4 пункта при очакван минимален ръст до 114,5 пункта.

Германските бизнес организации предупреждават, че ако санкциите за Русия бъдат разширени заради анексирането на Крим, ще пострадат над 6 хил. германски компании.Засега правителството на най-голямата европейска икономика е против налагането на тежки санкции, но в петък канцлерът Ангела Меркел коментира, че евентуално спиране на газовите доставки от Русия биха могли да се компенсират с американски шистов газ.

Bundesbank прогнозира, че през първото тримесечие на годината икономическият растеж на Германия ще бъде изключително силен. Централната банка обаче също се опасява, че през второто тримесечие икономическата експанзия ще се забави заради ситуацията в Украйна и напрежението между Запада и Русия.

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското си ниво от повече от 4 години през февруари, оставайки под целевото равнище на Английската централна банка (АЦБ). Индексът на потребителските цени отчете ръст от 1,7% на годишна база спрямо постигнатите през януари 1,9 на сто. По-лекото поскъпване на цените, което е в съответствие с пазарните нагласи, облекчи част от засиления натиск върху домакинствата.

Германският водещ индекс DAX също приключи на зелена територия – с ръст от 1,6 на сто до 9 338 пункта. Междувременно членът на съвета на Европейската централна банка Йенс Вайдман заяви, че не е изключено да предоставя допълнителни стимули в подкрепа на еврозоната, тъй като тя се възстановява от дълговата криза бавно.

Британският индекс FTSE 100 приключи сесията с ръст от 1,2 на сто, неутрализирайки част от спада си в понеделник, когато отчете най-ниско равнище от седем седмици насам. Френският CAC 40 се повиши с 1,59% до 9338,40 пункта, а IBEX 35 отчете нарастване от 0,78% до 9990,50 пункта. И американските пазари отбелязаха значителни ръстове във вторник. Индексът на The Conference Board за март достигна най-високо равнище от шест години насам и помогна да се разсеят последните опасения за развитието на американската икономика.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,6% до 16 367 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,4% до 1 865 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,2% до 4 234 пункта. Последните данни от САЩ показаха, че цените на еднофамилните жилища са се повишили малко по-силно от очакванията през януари.

Индексът S&P/Case-Shiller, който отразява пазарните стойности в 20 от големите градове в страната, е нараснал с 0,8% през януари спрямо декември 2013 г. Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бе за ръст от 0,7%. По отношение на индивидуалните стойности Netflix продължи спада си, като цената на акцията се понижи с 2,1 на сто. Ден по-рано Wall Street Journal писа, че Apple води преговори с американския кабелен оператор и конкурент Comcast относно обща телевизионна услуга. Акциите на IBM поскъпнаха с 3,6%. След насърчаващите тримесечните резултати търсени бяха и акциите на фармацевтичния търговец Walgreen. Книжата поскъпнаха с 3,2 на сто.

Европейските акции затвориха на положителна територия за втори пореден ден. Това се случи на фона на надеждите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Китай могат да предоставят още парични стимули, за да стимулират икономическия растеж.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 на практика остана без промяна. Той се повиши едва с 0,01% до 6 605,3 пункта. В Германия DAX 30 нарасна с 1,18% до 9 448,58 пункта. Френският борсов измерител САС 40 добави 0,94% към стойността си до 4 385,15 пункта. Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман, който е и член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, каза, че не е изключено банката да стартира програма за количествени улеснения, след като се опитва да се пребори с ниската инфлация. Икономистите очакват, че Китайската централна банка може да намали размера на задължителните резерви, след като мартенските данни за производствената активност разочароваха. Акциите на Lloyds Banking Group PLC се понижиха с близо 5%, след като британското правителство съобщи, че ще продаде още от своя дял в спасяваната банка. Става дума за 7,5% от капитала на кредитора на стойност около 6,9 млрд. долара. Mediaset повиши с 3,82% капитализацията си до 4,02 евро за акция, след като компанията се върна към печалбата, благодарение на съкращаване на разходите.

Водещите американски индекси приключиха сесията в сряда с понижения. Те не успяха да задържат печалбите за втори пореден ден, след като президентът на САЩ Барак Обама се противопостави на руските действия в Украйна. Индексите тръгнаха нагоре в началото на търговията, но геополитическите новини явно диктуваха настроението на инвеститорите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,6% до 16 268,99 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 изтри 0,70% до 1 852,56 пункта. Технологичният Nasdaq Composite е надолу с 1,43% до 4 173,58 пункта. Украйна и Международният валутен фонд водят преговори за отпускането на спасителен заем за страната, а САЩ и европейските им съюзници предупредиха, че ще предприемат по-нататъшни действия, ако заради Русия кризата след анексирането на Крим ескалира.

Маrkit оповести предварителните данни за PMI индексът за активността в частния сектор на САЩ. Показателят се покачи до 55,8 пункта през март от 54,1 през февруари. Стойности над 50 пункта свидетелстват за експанзия в сектора. Данните на Министерството на търговията на САЩ показаха, че поръчките за дълготрайни стоки са нараснали с 2,2 на сто през февруари. Пазарните нагласи бяха за по-слаб ръст от 0,8% след ревизирания спад от 1,3% през януари. Акциите на Facebook поевтиняха с цели 6,94% след придобиването на Oculus VR. Социалната мрежа ще заплати за сделката с 400 млн. долара и 23,1 млн. акции. Двете компании очакват приключване на сделката през второто фискално тримесечие на годината. Книжата на King Digital Entertainment изгубиха 15,56% от стойността си до 19 долара за брой. Това бе първият ден на борсата за създателя на Candy Crush. Компанията предложи акциите си по емисионна стойност от 22,5 долара. Инвеститорите оценяват първичното публично предлагане като най-лошото от началото на годината. Със спад от 1,69% в цената на акциите до 59,90 долара JPMorgan Chase поведе губещите в състава на Dow Jones.

Акциите на Стария континент приключиха смесено търговията в четвъртък, като по-ниските цени на суровините засегнаха акциите на добивните компании, а решение на Федералния резерв повлия негативно на банковите книжа.

Британският FTSE-100 се понижи с 0,3% до 6 588 пункта, германският DAX прибави 0,03% до 9 451 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,1% до 4 379 пункта. Европейските банки бяха засегнати от решение на Фед, което блокира някои програми на банки, опериращи в САЩ, за по-високи дивиденти и обратни изкупувания. Централната банка на САЩ отхвърли плана на Citigroup за обратно изкупуване на 6,4 млрд. акции, посочвайки, че банката не е подготвена да се справи с потенциална криза. Бяха блокирани и плановете на американските поделения на HSBC, Royal Bank of Scotland and Banco Santander. Акциите на HSBC се понижиха с 0,5%, а тези на RBS – с 1,5%. Междувременно МВФ обяви, че е подписан договор за спасителен заем за Украйна на стойност 14-18 млрд. долара под формата на стендбай споразумение. Данните за продажбите на дребно във Великобритания надхвърлиха очакванията, както при хранителните, така и при нехранителните стоки, което показва, че потребителите се чувстват по-уверени за икономическото възстановяване на Обединеното кралство.

Американските акции се понижиха леко в четвъртък, след като смесените икономически данни показаха благоприятни данни за заетостта, но и по-малък ръст на икономиката през последното тримесечие от очакваното. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,03% до 16 264 пункта, широкият S&P 500 се понижи с 0,2% до 1 849 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq спадна с 0,5% до 4 151 пункта. През последните три месеца на 2013 г. брутният вътрешен продукт на САЩ се е разширил с 2,6% на годишна база, показаха данните на Министерството на търговията. Предишната оценка на американското търговско министерство беше за ръст от 2,4%, но очакванията бяха за растеж от 2,7%. Данните на Министерството на труда на САЩ разкриха, че молбите за помощи при безработица са спаднали с 10 000 до 311 000 броя – ниво, което е близо до 4-месечно дъно. Книжата на Exxon Mobil се повишиха с 1,6%, след като цената на петрола достигна двуседмичен връх.

В петък основните европейски индекси се търгуваха разнопосочно. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 555.14 +1,10%, FTSE 6 611.61 +0.35% и CAC40 4 397.90 +0.43%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха THYSSENKRUPP 19,40 2,37%, LANXESS 54,30 2,34%, HENKEL 78,07 2,33%, DAIMLER 68,60 2,22% и VOLKSWAGEN VZ 188,20 2,14%,  а сред губещите се наредиха ALLIANZ 122,60 −0,08%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.