Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Икономическите новини консолидираха индексите

| 0 comments

С минимални изменения и без ясна посока приключи сесията за водещите европейски индекси в понеделник. В Германия DAX 30 отчете ръст от 0,31% до 9 659 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,16% до 6 845 пункта, а CAC 40 се повиши с 0,31% до 4 470 пункта.

Акциите на AstraZeneca претърпяха понижение от 11  на сто, след като компанията отказа новата оферта на Pfizer Inc. за 117 млрд. долара. Пазарната оценка на Deutsche Bank падна с 2%, след като банката обяви, че катарската кралска фамилия разширява инвестицията си във финансовата институция. Същевременно акциите на авиокомпанията Ryanair скочиха с 11 на сто, след като компанията обяви, че очаква ръст на печалбата през тази година.

Американските акции приключиха сесията разнопосочно, след като акциите на интернет компаниите и малките акции подкрепиха ралито. В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,13% до 16 512 пункта, S&P 500 добави 0,38% до 1 885 пункта, а Nasdaq се разшири с 0,87% до 4 126 пункта. Седем от десетте индустриални групи в състава на S&P 500 приключиха сесията с ръстове. Най-сериозно повишение отбелязаха технологичните акции – 0,8%, като Facebook Inc. и Yahoo Inc., чиито акции изгубиха по над 8 на сто от началото на годината, в днешната сесия повишиха пазарните си оценки с по над 1,5%. Акциите на Google Inc. добавиха 1,7%. Акциите на Pandora Media Inc., TripAdvisor Inc. и Netflix Inc. скочиха с по над 4,3%. Пазарната оценка на Pfizer Inc. се повиши с 1,1%, след като AstraZeneca Plc отхвърли новата оферта на американския фармацевтичен гигант в размер на 117 млрд. долара. Акциите на AT&T Inc. поевтиняха с 1,7 на сто, след като компанията обяви, че купува DirecTV за 48,5 млрд. долара.

Водещите индекси на Стария континент затвориха сесията във вторник с леки спадове, след като пазарните участници останаха до голяма степен колебливи на фона на предстоящите евроизбори в края на седмица. Натиск върху инвеститорските решения оказаха и очакванията за действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Водещият бенчмарк на Острова FTSE 100 се понижи с 0,58% до 6 804,66 пункта. В Германия DAX 30 пък спадна с 0,09% до 9 650,75 пункта. Френският САС 40 също затвори със спад – от 0,30% до 4 456,35 пункта.

Европейските инвеститори като цяло са поставени в деликатно положение в последната седмица. Основната причина е несигурната макроикономическа картина, която кара пазарните участници да отбягват по-рисковите активи. Водещата макроикономическа новина от региона бе докладът на Службата за национална статистика на Обединеното кралство за инфлацията на Острова. Индексът на потребителските цени нарасна с 1,8% на годишна база през април в сравнение с 53-месечно дъно от 1,6% през март. Въпреки ускорението през април инфлацията като цяло остава по-ниска от заложеното. Английската централна банка вижда причините за това в изключително слабата производителност и в значителния застой на пазара на труда, което задържа растежа на потребителските цени под нормата.

Същевременно германските производствените цени се понижиха повече от очакваното във вторник. Данните за април показаха спад от 0,1 на сто на месечна и от 0,9% на годишна база. Отстъпленията бяха подпомогнати от по-силните от прогнозираното понижения на цените на енергията. Американските акции поеха надолу във вторник, като Dow Jones Industrial Average се смъкна до 5-седмично дъно след коментарите на представители на Федералния резерв.

Широкият бенчмарк S&P 500 изтри 0,65% до 1 872,83 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones изгуби 0,83% до 16 374,31 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,70% до 4 096,89 пункта. Акциите паднаха до сесийни дъна, след като ръководителят на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър заяви, че текущото свиване на покупките на активи от страна на централната банка може да се окаже прекалено бавно, ако икономиката се подобрява според прогнозите.

Капитализацията на Home Depot се покачи с 1,92 на сто. Ръстът дойде, въпреки че компанията влоши представянето си през преходното тримесечие вследствие на реализираните пролетни намаления, които обаче не оправдаха очакванията заради тежката зима в Северна Америка. Акциите на Staples поевтиняха с 12,58%, след като дружеството прогнозира спад в продажбите за текущото тримесечие на фона на засилената конкуренция в сектора. Производителят на строително и добивно оборудване Caterpillar отстъпи с 3,61%. след информацията, че общите му продажби на машини за трите месеца до края на април са се понижили с 13 на сто.

Европейските акции поскъпнаха минимално в сряда след колеблива сесия. Инвеститорите чакаха сигнали от централните банки. През деня протокол от заседанието си публикува Английската централна банка. По-късно това ще направи и Федералният резерв на САЩ. В Лондон FTSE 100 нарасна с 0,28% до 6 821,04 пункта. В Германия основният индекс DAX 30 финишира с ръст от 0,61% до 9 697,87 пункта. Френският САС 40 се покачи с 0,37% до 4 469,03 пункта. Неизвестните около макроикономическата стабилност също оказаха влияние на инвеститорското настроение.

В Европа протоколът от заседанието на АЦБ сигнализира, че някои банкери вече мислят за повишение на лихвите. На Острова продажбите на дребно изкачиха 10-годишен връх през април. Петролната група A.P. Moller-Maersk увеличи капитализацията си с 3,75%, след като датската компания оповести финансови резултати, които се харесаха на пазарните участници.

Книжата на Volvo поскъпнаха минимално с 0,21 на сто, след като автомобилният производител съобщи, че по-слабото търсене в Южна Америка са допринесли за спада от 1% в общите доставки. Акциите на френската BNP Paribas поевтиняха с 1,32% до 51 евро, след като агенция Bloomberg предаде, че американските власти ще глобят кредитора. Според запознати лица предявеният иск ще бъде за 5 млрд. долара – повече от първоначалните 3,5 млрд. долара.

В сряда водещите индекси на Wall Street се оттласнаха от зоната на загубите, в която попаднаха във вторник. Протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ разкри, че централните банкери са обсъждали варианти за нормализиране на лихвените проценти. Dow Jones нарасна с 0,96% до 16 532,22 пункта. Широкият индекс S&P 500 добави 0,81% към стойността си до 1 888,01 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,85 на сто до 4 131,54 пункта.

По време на априлската си среща централните банкери на Фед са обсъждали и нуждата от подобряване на бъдещите си насоки относно лихвените проценти и инструментите, които евентуално биха използвали, за да контролират краткосрочните лихви, когато Фед реши да ги повиши. Netflix увеличи капитализацията си с 5,09% до 390,60 долара за брой след новините, че компанията разширява бизнеса си в Европа. Акциите на eBay поскъпнаха минимално с 0,02% до 51,88 долара за брой, след като онлайн търговецът призова над 145 млн. потребители да сменят паролите си поради хакерска атака. Тримесечната печалба на търговеца на луксозни стоки и бижута Tiffany се оказа над очакванията на анализаторите. Книжата на компанията поскъпнаха с 9,15% до 96,30 долара. Акциите на Target поскъпнаха с 1,04% до 57,20 долара. Търговецът на намалени стоки оповести 0,3% спад в приходите от продажби в разработените си магазини. Резултатът бе по-добър от прогнозите на експертите за понижение от 1,1%, което се пренесе върху цената на акциите. Goldman Sachs Group и Cisco поведоха печелившите в Dow Jones. Aкциите им поскъпнаха с 1,99% и с 1,62%, съответно. Губещите сред компонентите на индекса на сините чипове днес се оказаха Wal-Mart Stores и AT&T, които заличиха, съответно – 0,08% и 0,79%.

Повечето водещи индекси на европейските борси завършиха сесията в четвъртък с ръстове, като силното начало на борсовата сесия отвъд Океана донесе добро настроение на инвеститорите в Европа. Подобряването на ситуацията в китайския производствен сектор също повлия позитивно на търговията в Европа и данните за забавеното разширяване на европейското производство не оказаха толкова сериозно влияние. Инвеститорите се повлияха и от позитивните отчети на пивоварната SABMiller, чиито акции поскъпнаха с 3,5% до цена 3 372 пенса за брой. Компанията съобщи за лек ръст на печалбата за миналата година – от 3,25 млрд. долара до 3,38 млрд. евро. Приходите остават почти без промяна на ниво от малко над 22 млрд. долара. С почти 6% поскъпват и акциите на Raiffeisen Bank, като търговията се извършваше при цена от 23,50 евро за брой. Банката съобщи за ръст на печалбата през първото тримесечие на 2014 година. На обратния полюс обаче са британските „Кралски пощи”. Акциите на Royal Mail загубиха почти 10% от цената си до ниво от почти 520 пенса за брой. Това попречи на FTSE 100 да приключи със спад, макар и с нищожните 0,01% до 6 820,56 пункта. На зелена територия приключиха и френският САС 40, чиято стойност достигна до 4 478,21 пункта или увеличение от 0,21%. Най-голям ръст сред водещите борсови индекси на Стария континент записа DAX 30 – с 0,24% до 9 720,91 пункта.

На зелена територия завършиха основните индекси на Wall Street. S&P 500 остана само на няколко пункта под рекордно високата стойност, записана през миналата седмица (1 897 пункта). Индексът записа увеличение на стойността си от 0,25% до ниво от 1 892,49 пункта.

Оживлението се разпростря и към останалите индекси на Wall Street – Nasdaq записа повишение от малко под 0,6% до стойност от 4 154,34 пункта. Макар и с ръст от едва 0,06% Dow Jones все пак запази тенденцията от сряда, когато увеличението беше от над 160 пункта. В четвъртък индексът приключи на ниво от 16 543,08 пункта. Икономически данни бяха в основата на силните ръстове, записани от водещите индекси на фондовите борси в САЩ. Индексът на Markit Economics за промишлеността в САЩ се повишава до 56,2 пункта през май спрямо 55,4 пункта през април. Стойност на индекса над нивото от 50 пункта е доказателство за експанзия на сектора.

Тласък на търговията дадоха и данните за ръст на продажбите на съществуващи жилища в САЩ през април. Статистиката отчита първи ръст на продажбите за тази година, макар и само на месечна база. На годишна база обаче продажбите са с 6,8% по-малко. Сред големите печелившие е Dollar Tree, чиито акции поскъпнаха с почти 7% до цена от 53,20 долара за брой. Компанията съобщи за ръст на печалбата от 3,6% в своя финансов отчет за първото тримесечие на 2014 година. Акциите на Best Buy се повишиха с почти 2% до цена от 25,80 долара за брой. Причината за поскъпването отново е финансовият отчет за първото тримесечие, който показа по-висока печалба от пазарните очаквания.

В петък основните европейски индекси се търгуваха разнопосочно. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 742.70 +0,2%, FTSE 6 800.60 -0.30% и CAC40 4 483.65 +0.12%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха LUFTHANSA 18,68 2,02%, RWE 28,95 1,15%, Commerzbank A 11,53 0,96%, SIEMENS 96,03 0,88% и E.ON 13,95 0,76%, а сред губещите се наредиха DT. BANK 29,98 −1,27%, BEIERSDORF 72,64 −1,12%, LINDE 151,45 −0,75%, adidas AG NA 77,01 −0,70% и K+S 25,98 −0,59%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.