Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Положителните данни се превърнаха в лоша новина

| 0 comments

Понеделник –  4 ноември 2013

Европейските борси преодоляха загубите от петък и затвориха първата сесия за седмицата с повишения. Причина за оживлението са данните за ръст на производствената активност в еврозоната.

Най-голямата европейска банка HSBC записа увеличение на печалбата преди данъци от 30%. Акциите на банката се увеличиха с малко над 2% до цена от 703 пенса. Това увеличение подкрепи ръст на лондонския FTSE 100 от 0,5% до стойност 6 767,1 пункта.

Пазарите пренебрегнаха големият спад на акциите на авиокомпаниите и туристическите агенции. Един от най-сериозните губещи се оказа Ryanair. Компанията загуби почти 13% от пазарната си капитализация, а акциите й се търгуваха на цена малко над 5 евро за брой. Ръководството на авиокомпанията оряза прогнозите за печалбата през тази година – до 500-520 млн. евро, от 570-600 млн. евро очаквани по-рано. Потънаха и акциите на друга нискотарифна компания – EasyJet. Те се търгуваха за малко над 1 200 пенса или намаление от около 5 на сто. 2,1% загуби и цената на акциите на Air France – KLM, а една от най-големите туристически компании – Thomas Cook загуби почти 3 на сто от пазарната си капитализация. Акциите й се търгуваха за почти 140 пенса.

Германският DAX 30 приключи сесията на ниво от 9 037,55 пункта, а във Франция САС 40 отчете увеличение от 0,4% до 2 285,02 пункта.

Индексите на американските фондови пазари започнаха седмицата със слабо повишение. Изявленията на един от президентите на Федералния резерв на клона в Сейнт Луис – Джеймс Булард, че институцията няма да бърза със спирането на програмата за стимулиране на американската икономика, не повлияха върху търговията.

S&P500 завърши сесията с 0,36% увеличение до ниво от 1 767,93 пункта. Стойността му остана под историческия връх, отбелязан през миналата седмица – 1 771,95 пункта.  Dow Jones успя да преодолее кратковременния спад на стойността по време на сесията и увеличи стойността си с 0,15% и стойност от 15 639,57 пункта, а Nasdaq завърши с увеличение от 0,37 на сто до нивото от 3 936,59 пункта.

Сред големите губещи се наредиха BlackBerry. Канадската компания съобщи, че се отказва от плановете за продажба, а вместо това ще привлече 1 млрд. долара от своите най-големи акционери. В резултат компанията загуби 16% от цената на акциите си, като търговията се извършваше при ниво от 6,51 долара за брой. На обратния полюс пък бе Tesla, чиито акции поскъпнаха с почти 8 на сто до цена от 175 долара за брой. Компанията ще публикува във вторник своя финансов отчет за тримесечието. Според изтеклата информация, цитирана от Market Watch, Tesla ще съобщи за 5,85 хил. поръчки на електрическата й кола Model S, вместо очакваните към 5 хил.

Вторник–  5 ноември 2013

Акциите на Стария континент се понижиха във вторник, след като Европейската комисия публикува относително песимистични перспективи за икономиката на Европа в есенната си прогноза. Британският FTSE-100 се понижи с 0,4% до 6 739 пункта, германският DAX спадна с 0,4% до 9 002 пункта, а френският CAC 40 загуби 1% до 4 248 пункта.

ЕК обяви, че очаква безработицата в еврозоната да остане около 12,2% до 2015 г., когато се очаква да спадне до 11,8%. Икономиката на валутния съюз се очаква да се свие с 0,4% през тази година преди да отбележи ръст от 1,1% през следващата (при досегашна прогноза за 1,2% през 2014 г.). Икономическите данни от деня показаха, че цените на производител в еврозоната са се покачили през октомври с 0,1% на месечна и с 0,9% на годишна база.

Положителни се оказаха данните за сектора на услугите във Великобритания, който е нараснал с най-бързото си темпо от май 1997 г. PMI индексът за сектора е достигнал 62,5 пункта през октомври спрямо 60,3 през септември, при прогнози за спад до 59,8 пункта.

Акциите на BMW поевтиняха с 2,8%. след като компанията отчете спад на приходите през третото тримесечие въпреки ръста в печалбата. Книжата на Renault спаднаха с 2,5%, след като акциите на японския партньор на французите – Nissan – се сринаха заради предупреждение на компанията относно очакваната годишна печалба.

Американските индекси се колебаеха между печалби и загуби след две поредни повишения на фона на по-добри от очакваното данни за сектора на услугите. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 15 618 пункта, широкият S&P 500 е надолу с 0,3% до 1 763 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq прибави 0,1% до 3 940 пункта. Сред компаниите от S&P 500 най-добре се представиха компаниите за основни потребителски стоки и технологичните, а най-зле – телекомуникационните и енергийните. Икономическите новини от деня показаха, че непроизводственият ISM индекс се е повишил през октомври до 55,4 пункта от 54,4 през септември. Акциите на AOL скочиха с 8,5%, след като медийната компания публикува по-добри от очакваното приходи за тримесечието.

Сряда–  6 ноември 2013

Европейската икономика набира скорост, a Европейската централна банка оставя въпреки това възможностите за парична подкрепа широко отворени, стана ясно в сряда. Тази комбинация от растеж и ликвидност подкрепи инвеститорите на фондовите пазари в Европа.

Германският водещ индекс Dax се повиши в следобедните часове с 0,5 на сто до 9051 пункта. Малко след началото на сесията Dax дори почти достигна нов рекорд, от който го разделиха само единадесет пункта. В крайна сметка водещият германски индекс се повиши с 0,4% до 9040,87 пункта. Френският  CAC 40 скочи с 0,8% до 4 286,93 пункта, а в Лондон FTSE 100 се понижи слабо с 0,1% до 6 741,69 пункта.

Окончателните данни от изготвяния от Markit Economics индекс на мениджърите по покупките за сектора на услугите в еврозоната отчетоха спад до 51,6 пункта през октомври. Въпреки това индикаторът остана над пазарните прогнози за понижение до 50,9 пункта. През септември PMI индексът за сектора на услугите постигна ниво от 52,2 пункта. Акциите на Daimler поскъпнаха с 0,29%, след като марката Mercedes Benz отчете ръст на доставките за октомври от 15,3 на сто. Редица положителни коментари на анализатори за BMW след добрите тримесечни резултати на концерна (ръст от 1,18%) също подкрепиха Daimler. Намаляване на рейтинга на производителя на торове K+S от страна на рейтинговата агенция Moody’s направи от акциите на K+S най-големия губещ в Dax. Книжата на HeidelbergCement ( ръст от 1,34%) също се оказаха сред печелившите, преди компанията да представи тримесечните си данни.

Силните европейски икономически данни се погрижиха в сряда за оптимизма на Wall Street и дори помогнаха на Dow Jones да достигне нов връх за всички времена. Въпреки това обаче акциите отново позагубиха в течение на сесията част от постигнатото, след като се появиха спекулации за това, че Европейската централна банка няма да намали основната си лихва.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,82 на сто до 15 746 пункта, като надмина предишния си рекорд, постигнат на 29-и октомври. По-широкият индекс S&P-500 спечели 0,4 на сто, докато Nasdaq се сви с 0,2 на сто до 3 931,9 пункта. Най-добре представящият се компонент в Dow Jones бе Microsoft с ръст на цената на акциите от над 4% до 38,1 долара за акция – най-високата им стойност от 12 години насам, заради новините за прогрес в търсенето на нов главен изпълнителен директор.

С нетърпение инвеститорите очакват да разберат номиналната стойност на акциите на Twitter за предстоящото първично публично предлагане. Очевидно цената ще е още по-висока от очакванията. Акциите ще се предложат за между 25 до 28 долара, твърдят фонд мениджъри, получили съответната информация от банките Goldman Sachs и Morgan Stanley. Заради високия интерес компанията вече повиши цената в началото на седмицата до диапазона 23 до 25 долара от предишния диапазон 17 до 20 долара.

На фронта на губещите акции лидер бяха книжата на Tesla Motors Inc.,които се сринаха с цели 14%, след като производителят на електрически автомобили е доставил едва 5500 броя от Model S през третото тримесечие. Бройката е повече от това, което Tesla прогнозира, но под желаните 7 хил. броя коли.

Четвъртък–  7 ноември 2013

Предимно със спадове на акциите приключи сесията в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво от 0,25%. По-късно през деня председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация и отново обеща паричната политика на централната банка да остане гъвкава толкова, колкото е необходимо.

В Германия DAX 30 се покачи с 0,4% до 9 081 пункта, но във Великобритания FTSE 100 отписа 0,66% до 6 697 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,14% до 4 281 пункта. Пазарната оценка на HeidelbergCement се понижи с близо 4 на сто, след като компанията отчете по-слаба печалба заради валутните разлики. Същевременно акциите на Siemens добавиха над 3 на сто след новината, че компанията ще изкупи обратно акции за 4 млрд. евро през следващите две години. Акциите на Swiss Re поскъпнаха с близо 2 на сто, след като компанията отчете по-добър финансов резултат за миналото тримесечие, отколкото се очакваше. С над 10 на сто поскъпнаха акциите на Commerzbank AG, след като банката отчете ръст на нетната печалба до 77 млн. евро за периода юли-септември.

Със спадове на индексите приключи сесията на Wall Street, след като по-големия от очакваното ръст на американската икономика отново разпали опасенията за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Данните на търговското министерство за брутния вътрешен продукт (БВП) на Щатите през третото тримесечие засенчиха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво – 0,25%, заради бавното възстановяване и вероятността от ниска инфлация за продължителен период от време.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че за периода юли-септември икономиката на страната е нараснала с 2,8% на годишна база. През предходното тримесечие беше отчетен растеж от 2,5%, а икономисти очакваха забавяне на икономиката до около 2%. След като положителните данни се превърнаха в лоша новина, в края на сесията Dow Jones се понижи с 0,97% до 15 593 пункта, S&P 500 изтри 1,3% до 1 747 пункта, а Nasdaq записа спад от 1,9% до 3 857 пункта. Същевременно американското трудово министерство съобщи, че през миналата седмица подадените молби за помощи за безработица са намалели с 9 хил. до 336 хил. от 345 хил. през предходната седмица.

Петък–  8 ноември 2013

В петък основните европейски индекси се търгуваха на отрицателна територия. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 016.52 -0,71%, FTSE 6 655.04 -0.63% и CAC40 4 222.36 -1.37%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха K+S 21,01 2,46%, LUFTHANSA 14,41 1,23%, Commerzbank A 10,34 0,78%, ALLIANZ 123,95 0,77% и adidas AG NA 87,18 0,55%,  а сред губещите се наредиха HEID. CEMENT 55,91 −1,71%, SIEMENS 94,11 −1,62%, DAIMLER 59,32 −1,61%, DT. POST 24,33 −1,28% и E.ON 13,36 −1,18%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.