Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Волатилна търговия след решението на ФЕД

| 0 comments

/Коментар за търговията на международни пазари за периода 17 март-21 март 2014/

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха първата търговия за седмицата с повишения, след като инвеститорите реагираха на положителните данни от САЩ и пренебрегнаха резултата от референдума в Крим.

В неделя населението на областта подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на референдума за включването на украинския полуостров в състава на Русия. Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме „в най-кратки срокове“ законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация.

В Лондон FTSE 100 добави 0,60% до 6 566,76 пункта. Френският CAC 40 се разшири с 1,36% до 4 273,59 пункта, докато във Франкфурт DAX се покачи с 1,39% до 9 182 пункта.Последните данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната през февруари е била по-слаба от очакваното. Годишният ръст на потребителските цени за месеца е бил 0,7%, докато предварителната оценка показа равнище от 0,8 на сто. През януари беше измерен годишен ръст на потребителските цени в еврозоната от 0,8%, а през февруари 2013 г. – 1,8%. Същевременно инфлацията в целия Европейски съюз през февруари е била 0,8%, докато през януари беше 0,9%, а година по-рано – 2%. Месечната инфлация в еврозоната и в ЕС през февруари е била по 0,3%.

На корпоративния фронт акциите на Vodafone Group поскъпнаха с 1,3% след обявяването на придобиването на най-големия кабелен оператор в Испания Ono за 7,2 млрд. евро. Капитализацията на Linde спадна с 2,5 на сто, след като германският производител на индустриални газове отбеляза по-слаба от прогнозираното печалба за четвъртото тримесечие на 2013 г. Швейцарската компания за управление на активи Gamsaw пък отчете спад от 2,5 на сто, след като RBC Royal Bank намали оценката си за акциите на дружеството с една степен.

И щатските фондови пазари затвориха първата си търговия за седмицата със значителни повишения, като индексът Dow Jones Industrial Average прекрати петте си поредни сесии на спадове. Dow Jones добави 1,13% до 16 247,22 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 0,81% до 4 279,95 пункта, докато широкият измерител S&P 500 се разшири с 0,96% до 1 858,83 пункта. С оглед на засилващата се възможност от разширение на военния конфликт в Украйна, индексът на страха VIX, познат официално като CBOE Volatility Index, нарасна с 11 на до 15,86 пункта.

На икономическия фронт индустриалната продукция в САЩ през февруари нарасна с 0,6% спрямо засегнатия от лошото време януари. Темпът на растеж се оказа най-бързият в последната половин година. За сравнение, анкетираните от MarketWach експерти предвиждаха покачване от 0,2%. В корпоративния сектор капитализацията на United Technologies се разшири с 1,58 на сто след силния спад в края на миналата седмица, породен от слабия тримесечен отчет. Акциите на Hertz Global Holdings поскъпнаха с 4,79%. По-рано през деня Financial Times съобщи, че компанията, отдаваща автомобили под наем, може да продаде бизнеса си за оборудване под наем.

Европейските акции приключиха с ръстове сесията си за втори пореден ден във вторник, след като руският президент Владимир Путин успокои пазарите с думите, че не е необходимо да притиска допълнително Украйна.

В Лондон FTSE нарасна с 0,56% до 6605.28 пункта, във Франкфурт DAX добави 0,67% до 9242.55 пункта, докато в Париж CAC 40 нарасна с 0,97% до 4313.26 пункта. Във вторник федералният резерв започна двудневното заседание, като се очаква в сряда да обяви, че ще продължи да стеснява програмата си за закупуване на активи. Все пак, въпреки ръстовете във вторник все още има опасения по отношение на бъдещите развития в Крим. 

Две новини от Германия оказаха допълнително влияние върху пазара. Изготвяният от Института ZEW индекс на икономическите перспективи спадна до 46,6 пункта през третия месец на годината. Оформяният на базата на анкети сред 350 представители на бизнеса измерител постигна ниво от 55,7 пункта месец по-рано. Анализаторите очакваха спад до 52 пункта.

Междувременно Конституционният съд в Карлсруе потвърди законността на Европейския стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism – ESM). Мярката замени временния Европейски фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility – EFSF), който издаваше облигации в разгара на кризата с държавните дългове през 2012 г. Средствата бяха предоставени на затруднените страни от еврозоната в рамките на програмите им за спасяване.

След като фондовите пазари в Европа реагираха с облекчение на декларацията на руския президент Владимир Путин за кримската криза във вторник, спокойствие настъпи и на Wall Street. Основните американски индекси се повишиха за втори пореден ден, а S&P 500 е само на около един процент от рекорда си за всички времена.

Инвеститорите вече заявиха, че очакват с вълнение приключващата в сряда двудневна среща на представителите на Федералния резерв на САЩ. Изключително хлабавата парична политика доскоро подкрепяше пазара. Поради това борсовите участници отделят специално внимание на уведомленията и намеците за промяна в курса на централната банка.

 Индексът Dow Jones затвори с ръст от 0,6 на сто до 16 336 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 0,7% до 1872 пункта, а индексът Nasdaq приключи сесията с 1,3 на сто по-високо до 4333 пункта. Потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,1% през февруари, в унисон с очакванията, след подобен ръст през януари. Спадът в цените на бензина е компенсирал увеличението при храните. На годишна база потребителската инфлация през февруари се забавя до 1,1% (най-ниската от октомври) от 1,6% през януари, показаха данните на американското Министерство на труда.

Сред най-големите печеливши на Wall Street бяха акциите на Microsoft с ръст от четири процента. Софтуерната компания може да представи версия на своя Office за iPad на Apple.

Hertz иска да се концентрира върху бизнеса с коли под наем и поради това продава подразделението си за оборудване под наем за 2,5 млрд. долара. Стъпката се очаква да намали дълга на втората по големина компания и освен това да финансира обратно изкупуване на акции в обем 1 млрд. долара. Акциите поскъпнаха с 0,7%.

Сред най-губещите бяха акциите на GameStop с намаление от четири процента. Най-големият търговец на дребно в света Wal-Mart навлиза в бизнеса с използваните видео игри, а тази стъпка  би могла да застраши бизнес основата на GameStop.

Европейските и американски акции приключиха сесията в сряда с понижения заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне по-рано от очакваното лихвите. На първата и пресконференция като председател на Фед Джанет Йелън посочи, че американската централна банка ще изчака “известен период от време” преди да повиши лихвите. По думите и този период ще е около 6 месеца. С темповете, с които Фед свива програмата си за изкупуване на облигации, очакванията са програмата да бъде оттеглена през есента. Това означава, че основната лихва в САЩ може да бъде повишена още през пролетта на 2015 г.

Акциите на BMW поскъпнаха с над 7 на сто, след като производителят на луксозни автомобили прогнозира, че печалбата преди данъци през тази година ще нарасне заради по-ниските разходи и интереса към новите модели.

Акциите на Aurubis AG поскъпнаха с малко под процент, след като Goldman Sachs Group Inc. повиши оценката си за компанията. От началото на годината акциите на компанията изтриха 15 на сто заради спада в цената на медта. Пазарната оценка на Barclays Plc се повиши с над 2 на сто заради слуховете, че банката ще продължи да продава активи.

В края на сесията на Wall Street Dow Jones се понижи с 0,7% до 16 222 пункта, като най-сериозен натиск му оказаха акциите на Walt Disney Co, Boeing Co и General Electric Co, които поевтиняха със съответно 1,79%, 1,45% и 1,44%. S&P 500 се понижи с 0,6% до 1 861 пункта, а Nasdaq – с 0,58% до 4 308 пункта.

Сред поскъпващите позиции се откроиха акциите на First Solar. Компанията прогнозира, че приходите през 2015 г. ще надвишат очакванията. Отделно и First Solar, и General Electric съобщиха, че разработват по-ефективна от гледна точка на разходите фотоволтаична централа. На икономическия фронт стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се е свил до 81,1 млрд. долара  през последното тримесечие на миналата година. Това е 14-годишно дъно на фона на рекордно високия износ, сочат данните на американското търговско министерство.

Акциите на Стария континент отчетоха леко повишение в четвъртък въпреки опасенията заради свиването на монетарните стимули на Федералния резерв и на фона на подновеното безпокойството от ситуацията в Украйна.

Германският DAX прибави 0,2% до 9 296 пункта, френският CAC 40 се повиши с 0,5% до 4 328 пункта, а британският FTSE-100 спадна с 0,5% до 6 542 пункта.

Американските акции се повишиха по време на търговията в четвъртък, възстановявайки голяма част от загубите от предходната сесия, след като икономическите данни от деня компенсираха опасенията, че лихвите могат да бъдат повишени по-рано от очакваното.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones нарасна с 0,7% до 16 331 пункта, широкият S&P 500 се покачи с 0,6% до 1 872 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq прибави 0,3% до 4 319 пункта. Публикуван по-рано през деня доклад показа, че броят на подалите молби за помощи при безработица американци се е покачил с 5 000 до 320 000 през миналата седмица. Предварителната оценка на експертите бе за ръст до 325 000. Сделките със стари жилища в САЩ през февруари са намалели до най-ниско ниво от юли 2012 г. – знак, че може би секторът на имотите в страната забавя експанзията си. Сделките са намалели с 0,4% спрямо януари и с 6,9% спрямо февруари 2013 г. до 4,6 млн. на годишна база.

В петък основните европейски индекси се търгуваха разнопосочно. Техните стойности към 16:30 бяха както следва – DAX 9 310.93 +0,16%, FTSE 6 540.09 -0.03% и CAC40 4 324.72 -0.07%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха HEID. CEMENT 61,16 2,45%, Commerzbank A 13,31 2,31%, MÜNCH. RÜCK 154,35 1,25%, LANXESS 54,46 0,95% и BAYER 97,17 0,88%,  а сред губещите се наредиха adidas AG NA 76,38 −1,57%, RWE 28,74 −1,42%, LUFTHANSA 19,34 −1,00%, MERCK 120,05 −0,74% и ALLIANZ 120,50 −0,66%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.