Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Китай и Украйна сринаха пазарите

| 0 comments

/Коментар за търговията на международни пазари за периода 10 март-14 март 2014/

Европейските акции затвориха търговията в понеделник с колебания, заради песимистичните данни от Китай. Потребителските цени в Китай се повишиха с по-лек темп през февруари, докато ръстът при цените на производител отстъпи по-силно от прогнозираното, показаха последните правителствени данни. Индексът на потребителските цени за втората по сила икономика в света се покачи с 2% през февруари спрямо същия месец година по-рано. Равнището е по-ниско от публикувания през януари растеж от 2,5 на сто. Постигнатият резултат е по-слаб и спрямо прогнозата на пазара за разширение от 2,2% на годишна база. Друг доклад показа, че китайският износ се е сринал неочаквано силно през февруари, намалявайки с 18,1% в сравнение със същия период на миналата година. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 6,8% за втората по големина икономика в света.

В Лондон FTSE 100 изгуби 0,35% до 6 689,45 пункта. Понижение отчете и германският DAX, който се сви с 0,91% до 9 265,50 пункта. Френският CAC 40 се разшири – с 0,10% до 4 370,84 пункта. Печалбите на British American Tobacco (+1.45%) и Rolls-Royce (+1,56%) позволиха на FTSE 100 да ограничи спада си. Въпреки това британският индекс достигна най-ниското си ниво от средата на февруари.

Ситуацията в Украйна, която доминираше пазарите през миналата седмица, продължи да бъде наблюдавана отблизо от инвеститорите. Руската агенция „Интерфакс“ съобщи, че руските войски са открили огън с автоматични пушки по време на сблъсък в украинска военноморска база в Крим.

На икономическия фронт френското индустриално производство отчете спад от 0,2% през януари. Равнището съвпадна с очакванията на анализаторите.

Американските фондови борси приключиха търговията в понеделник с понижения, като бенчмаркът S&P 500 отстъпи от постигнатата в края на миналата седмица рекордна стойност. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 0,21% до 16 418,68 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се смъкна леко с 0,04% до 4 334,45 пункта, докато широкият измерител S&P 500 изтри 0,05% до 1 877,17 пункта.

Руските сили нахлуха в Кримския полуостров, игнорирайки западните призиви за спиране на конфликта преди референдума за отделяне на региона на 16 март. Според експертни оценки Москва вече има разположени 20 000 войници в областта, което надхвърля числеността на местните украински части.

На корпоративния фронт в САЩ книжата на US Steel Corp и Alcoa поевтиняха съответно с 1,39% и 1,77 на сто след отчитането на нови загуби. Капитализацията на Boeing Со спадна с 1,26 на сто, след като самолет 777-200 изчезна с 239 пътници и екипажа по време на полет на Malaysia Airlines на 8 март.

Европейските акции затвориха разнопосочно във вторник, тъй като кризата в Украйна обузда ентусиазма за по-рискови активи. Същевременно обаче по-добрите от очакваното данни за търговията помогнаха на германския водещ индекс DAX да изпъкне.

През януари търговският излишък на Германия нарасна на месечна база в унисон с очакванията. Износът, както и вносът, се увеличиха, предава WBPOnline, цитирайки данните на немската статистическа служба Destatis. За първия месец на 2014 г. търговския излишък на най-голямата икономика в Европа възлиза на 15 млрд. евро на сезонно неизгладена база спрямо ревизирания в посока надолу излишък в размер на 13,9 млрд. евро, отчетен през декември 2013 г.

Така DAX се повиши с 0,46% до 9307,79 пункта, в Лондон FTSE отчете минимален спад от 0,06% до 6685.52 пункта, а във Франция CAC 40 се сви с 0,48% до 4349,72 пункта. Междувременно най-голямата по активи банка в Италия UniCredit отчете загуба в размер на 14 млрд. евро за 2013 г. след огромни отписвания на придобивания и лоши кредити, след като се опитва да почисти баланса си в навечерието на прегледа на състоянието от страна на европейските регулатори. Въпреки това обаче цената на акциите скочи с 6,2%, след като банката увери, че няма нужда от повишаване на капитала си.

Американските фондови пазари приключиха сесиите си във вторник със спадове, като S&P 500 отстъпи от своя рекорд, докато новините от Китай се отразиха на цените на суровините, страховете за случващото се в Украйна останаха, а инвеститорите очакват сигнал за посоката на икономиката.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,41% от стойността си до 16 351,06 пункта. S&P 500 се понижава с 0,51% до 1 867,63 пункта, а технологичният борсов измерител Nasdaq Composite е надолу с 0,63% до 4 307,19 пункта.

Акциите на General Motors поевтиняха с 1,91% до 31,18 долара за брой заради новината, че комитет ще разследва реакцията на производителя на автомобили и регулаторите за оплаквания относно запалващите се проблеми с превключватели, които може да са довели до най-малко 13 смъртни случая. Акциите на American Eagle Outfitters поевтиняват с 1,11% до 13,11 долара, след като модният бранд не оправда очакванията на Wall Street по отношение на финансовите резултати за текущото тримесечие, посочвайки лошото време като първопричина за спада в търсенето. Книжата на J.C. Penney поскъпнаха с 2,97% до 8,67 долара, след като Citigroup повиши оценката си за акциите на търговската верига до „купувай“ от „неутрална“.

В сряда европейските акции се понижиха до най-ниското им ниво от месец. В Германия DAX изтри 1,28% до 9 189 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,97% до 6 621 пункта, а във Франция САС 40 отписа 1,01% до 4 306 пункта.

Същевременно европейската статистическа служба съобщи, че индустриалното производство в еврозоната се е понижило с 0,2% през януари, докато анализатори очакваха ръст от 0,5%. Сред губещите се наредиха акциите на Maersk, които изтриха над 3%, след като беше продаден дял от 1,4% от компанията на бившия председател на борда на директорите, който почина през 2012 г. Постъпленията от продажбата ще отидат за данъчни плащания.

Valeo изтри над 2 на сто от пазарната си оценка, след като Bpifrance Financement SA продаде 1,98 млн акции от втория по големина във Франция производител на авточасти на институционални инвеститори. Компанията е получила 200 млн. евро за акциите.

S&P 500 и Nasdaq преодоляха спадовете от началото на сесията и приключиха с минимални ръстове при колеблива търговия заради ситуацията в Украйна. В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,07% до 16 340 пункта, повлечен от акциите на Pfizer Inc, Boeing Co и Home Depot Inc, които поевтиняха със съответно 1,36%, 0,99% и 0,9%. S&P 500 се повиши с 0,02% до 1 868 пункта, а Nasdaq прекъсна четиридневна серия на спад и добави 0,37% до 4 323 пункта.

Сред най-губещите в сесията се наредиха строителните компании, след като анализатор на Credit Suisse Group AG понижи оценката си за PulteGroup Inc. и Toll Brothers Inc. Акциите на Herbalife поевтиняха с над 8 на сто заради откритото ново дело срещу компанията.

Същевременно акциите на миннодобивните компании се повишиха заради ръста при цената на златото. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец април поскъпнаха с 23,8 долара, или 1,8%, до 1 370,5 долара за тройунция. Това е най-високо ниво на цената от 9 септември миналата година, като цената на благородния метал постига трета поредна сесия на ръст.

Засиленото търсене на злато се обяснява не само с напрежението между Украйна и Русия, но и със засилването на геополитическите рискове в Сирия и Иран. Очакванията на експерти са тенденцията да се задържи, особено след референдума в Крим в неделя, когато автономната област ще реши дали да се присъедини към Руската федерация.

Европейските акции приключиха сесията в четвъртък с резки понижения. Волатилността продължава вече цяла седмица. Инвеститорите все още са предпазливи заради въпросителните около икономическия растеж на Китай и кризата в Украйна.

Лондонският индекс FTSE 100 затвори със спад от 1,01% до 6 553,78 пункта – петият пореден ден, в който най-много пострадаха акциите на веригите супермаркети. В Германия DAX 30 е надолу с 1,86 на сто до 9 017,79 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 изгуби 1,19% от стойността си до 9 950,30 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 1,29% до 4 250,51 пункта.

На инвеститорското настроение продължава да влияе случващото се в Украйна. Немският канцлер Ангела Меркел, предупреди за катастрофа, ако Русия не промени курса на политиката си. Тя каза, че Европейският съюз не само, че ще влоши взаимоотношенията си с Русия, но и че страната я чакат тежки политически и икономически последствия.

Пазарните участници следят и случващото се в Китай. Последните данни отново загатнаха за забавяне на икономическия й растеж. Премиерът на страната Ли Къцян заяви, че правителството следи зорко рисковете във финансовия сектор.

Инфлацията във Франция се ускори до 0,9% през 12-те месеца до края на февруари след отчетените през януари 0,7%. Данните изненадаха приятно анализаторите. На борсата в Лондон книжата на Wm Morrison поевтиняха с 12%. Четвъртата по големина верига супермаркети на Острова отчете най-ниската си печалба от четири години насам и понижи очакванията си за последващите финансови резултати. Компанията повлече със себе си акциите на J. Sainsbury и на Tesco. Те поевтиняха, съответно – с 8,4% и с 5%.

Американските акции поевтиняха в четвъртък. Водещите индекси на Wall Street се понижиха, като Dow Jones Industrial Average се смъкна с 232 пункта, или с 1,41% до 16 108,89 пункта. По този начин индексът на сините чипове отчете най-лошото си представяне от 3 февруари тази година.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,17% до 1 846,34 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се смъкна с 1,46 на сто до 4 260,42 пункта. Ройтерс пък се позовава на източници от банковия и индустриалния сектори на Китай, които се опасяват за финансовото състояние на компаниите в двата сектора. По информация на агенцията поради тази причина банките са намалили с до 20% кредитирането. Въпреки че към края на февруари оптимизмът на пазарите нарасна, то в първите седмици на март преобладава песимизма.

международни пазари, търговияПрез февруари бюджетният дефицит на САЩ спадна до 194 млрд. долара. Данните на американското Министерство на финансите показаха, че понижението е с 10 млрд. долара, или с 5% спрямо дефицита, отчетен през февруари 2013 г.  Правителствените разходи през месеца възлизат на 338 млрд. долара, което е с 4% повече в сравнение с година по-рано. Приходите нарастват с 18% на годишна база до 144 млрд. долара. За финансовата година към днешна дата дефицитът е намалял с 24%, като приходите са се увеличили с 9, а разходите – спаднали с 1%.

Акциите на Amazon.com поскъпнаха с 0,21 на сто до 371,43 долара, след като онлайн търговецът повиши цената на основния си абонамент. Goldman Sachs Group изтри 1,8% от цената на книжата си до 166,70 долара. Причината – S&P Capital IQ понижи оценката за ценните книги на банката от „купувай“ на „продавай“. Акциите на Krispy Kreme Doughnuts поскъпнаха с 1,16% до 20,11 долара, след като компанията завиши очакванията за годишните си финансови резултати.

В петък основните европейски индекси се търгуваха разнопосочно. Техните стойности към 16:30 бяха както следва – DAX 9 025.74 +0,09%, FTSE 6 530.56 -0.34% и CAC40 4 210.00 -0.95%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха FRESENIUS 107,00 1,90%, FMC 48,38 1,90%, BAYER 94,51 1,49%, BASF NA 76,98 1,48% и SIEMENS 90,40 1,23%,  а сред губещите се наредиха HEID. CEMENT 59,48 −2,01%, K+S 21,69 −1,86%, Commerzbank A 12,05 −1,67%, BMW 78,85 −1,59% и DT. BANK 31,06 −1,55%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.