Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sokkiabg/public_html/blog.capman.bg/wp-includes/post-template.php on line 259

Блог

Разочароващите данни от Китай не можаха да потопят пазарите

| 0 comments

/Коментар за търговията на международни пазари за периода 17  февруари-21 февруари 2014/

След силния си спринт през миналата седмица, в понеделник европейските борси показаха минимални отклонения. Като цяло на пазарите липсваха нови импулси за движение.

С 9658 пункта водещият германски индекс Dax приключи сесията със само 4 пункта по-слабо. В Париж CAC 40 се повиши с 0,52%, а в Лондон FTSE 100 се повиши с минималното 0.04% до 6 675,03 пункта. Немската икономика се разшири с 0,4% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. Данните надминаха очакванията на анкетираните от Wall Street Journal анализатори за ръст от 0,3 на сто на тримесечна база.

Тъй като Wall Street остана затворен заради празник (Деня на президентите), инвеститорите се въздържаха. През изминалите седмици обаче те са вкарали толкова пари в европейските борси, колкото никога досега. Според анализаторската компания EPFR Global от началото на годината на пазарите на Стария континент са влезли 17 млрд. евро.

На  Dax най-търсени бяха акциите на Lanxess. Ценните книжа се повишиха с 2,3 на сто до 54,09 евро – осеммесечен връх. Скокът над границата от 53,64 евро – рекорда от ноември, предизвика интерес сред борсовите участници. ThyssenKrupp пък беше на дъното, като след негативно изказване от страна на Citigroup се свиха с 1,8 на сто. В петък концернът зарадва инвеститорите си с ръст на оперативната печалба, като тогава книжата поскъпнаха с 4%. Книжата на SGL Group скочиха в Mdax с над 12 на сто. Handelsblatt писа, че BMW и SGL ще разширят сътрудничеството си.

Водещите пазари в Европа приключиха търговията във вторник с леки изменения. Най-съществено покачване бе постигнато на Лондонската борса след данните за инфлацията на Острова. Британският индекс на потребителските цени отстъпи до най-ниското си ниво от ноември 2009 г., оставайки под целевото равнище на Английската централна банка.

Потребителските цени на Острова нараснаха с 1,9% на годишна база, но на месечна индикаторът отстъпи с 0,6%. Данните подкрепиха очакванията, че британските централни банкери няма да бързат с покачването на основния си лихвен процент и корекцията на стимулите. Новината повиши водещия индекс в страната FTSE 100 с 0,91% до 6 797,30 пункта. В еврозоната излишък по текущата сметка на валутния съюз се понижи слабо през декември. Последните сезонно изгладени данни на Европейската централна банка показаха излишък от 19,8 млрд. евро при прогнози на експертите за ниво от 21,3 млрд. евро.

През ноември излишъкът по текущата сметка достигна 23,5 млрд. евро. Индексът на икономическите настроения на института ZEW спадна до 55,7 пункта през втория месец на 2014 г. спрямо отчетените по-рано 61,7 пункта. Показателят все пак остана на положителна територия, което означава, че оптимизмът преобладава. Анализаторите очакваха минимално понижение до 61,5 пункта. Френският CAC 40 отстъпи с 0,07% до 4 332 пункта. На корпоративния фронт акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 2,11 на сто, след като добивната компания отбеляза ръст от 31 на сто на печалбата за първото си фискално полугодие.

Капитализацията на InterContinental отстъпи с 3% въпреки окуражаващите признаци от Китай и Европа. Numis Securities отбеляза, че резултатите на групата ще останат стабилни въпреки известните проблеми на пазара на луксозни почивки и хотели.

Доверието на инвеститорите във фондовите пазари отвъд Океана бе като цяло приповдигнато във вторник въпреки песимистичните доклади за секторите на производството и строителството. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,16% до 16 128,22 пункта. Другите два водещи пазарни измерителя обаче се повишиха – широкият S&P 500 добави 0,11% до 1 840,73 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна най-силно – с 0,66% до 4 271,88 пункта. Публикуван по-рано през деня доклад показа, че строителите на жилища в САЩ неочаквано са отстъпили от оптимизма си за бъдещето на пазара за първи път в последните осем месеца. Основната причина е студеното начало на годината в Северна Америка.

Друг икономически индикатор, представен през деня, показа, че условията за бизнес в Ню Йорк са се влошили през февруари. Индексът Empire State се забави, отстъпвайки до 4,48 пункта от 12,5 пункта през януари. Анкетираните от Ройтерс анализатори предвиждаха ниво от 9 пункта. Книжата на Forest Laboratories поскъпнаха с 27,49%, след като вторият по големина производител на генерични лекарства в световен мащаб – Actavis, се съгласи да придобие производителя на медикамети за болестта на Алцхаймер. Капитализацията на Coca-Cola се сви с 3,76%. Най-големият производител на безалкохолни напитки в света публикува финансовия си отчет на предходното тримесечие, който остана под пазарните очаквания.

С минимални изменения на индексите приключи търговията на водещите европейски пазари в сряда. В Германия DAX 30 приключи сесията без изменение на ниво от 9 660 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,01% до 6 797 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,24% до 4 341 пункта.

С понижения на индексите приключи сесията на Wall Street, след като беше публикуван протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. От текстовете става ясно, че членовете на ръководството на Фед все още не са постигнали консенсус за момента, от който трябва да започнат да се повишават лихвите.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,55% до 16 041 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на JPMorgan Chase and Co и Boeing, които поевтиняха със съответно 2,1% и 1,71%. S&P 500 изтрива 0,64% до 1 829 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,81% до 4 238 пункта, прекъсвайки 8-дневна серия на ръст.

Същевременно Федералният резерв, подобно на британската централна банка, също планира промяна в насоките за паричната си политика заради бързото понижение на безработицата и приближаването на границата от 6,5%, определена за повишаване на лихвите. Няколко от членовете на ръководството на Фед обаче са подчертали на последното заседание на институцията, че липсва значителна промяна в перспективите пред икономиката и настояват за по-внимателно проучване на факторите, определящи икономическата ситуация.

Сред печелившите акции се наредиха тези на U.S. Steel Corp., Eli Lilly & Co. и Signet Jewelers, които поскъпнаха със съответно 8,1%, 4,9% и 18%. Спад записаха акциите на Pfizer, Intel, The Coca-Cola Co и General Electric, които се понижиха със съответно 1,25%, 1,05%, 0,99% и 0,97%.

международни пазари, търговияОсновните индекси на Стария континент приключиха смесено сесията в четвъртък, след като инвеститорските настроения остават крехки след слабите икономически данни от Китай и Франция, въпреки че пазарите бяха подкрепени в следобедната търговия от насърчаващите данни за промишлеността в САЩ.

Британският FTSE-100 прибави 0,1% до 6 802 пункта, германският DAX спадна с 0,6% до 9 603 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 0,2% до 4 350 пункта. Китайската производствена активност се забави до 7-месечно дъно през февруари, предизвиквайки отново безпокойство относно състоянието на втората по големина икономика в света. Данните от Франция показаха, че PMI индексът на Markit за февруари е спаднал, а потребителските цени през януари са се понижили с 0,6%.

Производствената активност в еврозоната отстъпи леко през февруари, както и тази в сектора на услугите. Германската производствена активност се забави повече от очакваното след 32-месечния връх през януари, докато немският сектор на услугите записа по-голямо увеличение от очакваното и отчете разширение за девети пореден месец. Акциите на Air France-KLM се понижиха с 1,3%, въпреки че френският авиопревозвач е излезе на оперативна печалба през миналата година, която надвиши пазарните очаквания. Книжата на доставчика от отбранителния сектор ВАЕ спаднаха с близо 9%, след като компанията регистрира намаление на нетната печалба през 2013 г. и предупреди за свиване на печалбата през 2014 г. Американските акции се повишиха в четвъртък, след като инвеститорите изглежда игнорираха смесените икономически и корпоративни данни.

Инвеститорите до голяма степен загърбват по-лошите от очакваното икономически данни през последните две седмици, отдавайки ги на лошото време. Индексът на 30-те водещи компании Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,6% до 16 134 пункта, индексът на S&P 500 се повиши също с 0,6% до 1 840 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite напредна с 0,7% до 4 268 пункта.

Икономическите новини от деня показаха, че новите молби за помощи при безработица са се понижили с по-малко от очакваното през миналата седмица, а потребителските цени са се повишили през януари с 1,6% на годишна база в сравнение с покачването от 1,7 на сто през декември. Данните от клона на Фед във Филаделфия показаха, че производствената активност в средно-атлантическия регион неочаквано се е свила през февруари, след като новите поръчки са спаднали. Акциите на Wal-Mart поевтиняха с 1,8%, след като компанията оповести тримесечни финансови резултати, които не оправдаха очакванията на анализаторите. Tesla Motors увеличи пазарната си капитализация с 8,4%, след като производителят на електрически автомобили изненада приятно пазарите с финансовия си отчет и с добрите перспективи пред компанията.

В петък основните европейски индекси се търгуваха на положителна територия. Техните стойности към 16:00 бяха както следва – DAX 9 628.59 +0,10%, FTSE 6 826.87 +0.36% и CAC40 4 365.98 +0.24%. На пода във Франкфурт печелившите позиции бяха DT. BÖRSE 59,26 1,96%, INFINEON 7,84 1,77%, K+S 24,00 1,54%, HEID. CEMENT 57,99 1,20% и DT. POST 26,44 1,13%,  а сред губещите се наредиха adidas AG NA 83,50 −1,46%, FMC 52,88 −0,88%, Commerzbank A 12,92 −0,65%, ALLIANZ 129,15 −0,46% и SIEMENS 94,64 −0,42%.

Вашият коментар

Required fields are marked *.